Obiady

Tarta jaglana ze szpinakiem

Tarta ta jest dla nas miłym zaskoczeniem. Ciasto wychodzi genialne i jest dość łatwe w przyrządzeniu w porównaniu do tradycyjnego kruchego ciasta. A to co najbardziej lubimy w tym przepisie, to duża porcja szpinaku. 🙂 Wyśmienicie nadaje się na każdą porę dnia, do pracy lub na piknik.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • Kasza jaglana do ugotowania – 1 szklanka
  • Mąka kukurydziana – 4 czubate łyżki
  • Olej kokosowy – 2 czubate łyżki
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Sól himalajska – szczypta
  • Pieprz – szczypta
  • Chili – szczypta
SKŁADNIKI NA FARSZ:
  • Jajka – 6 szt.
  • Szpinak – 3 pęczki
  • Czosnek – 5 ząbków
  • Suszone pomidory – garść
  • Sól himalajska – szczypta
  • Pieprz – szczypta
  • Płatki chili – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
  1. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Może być lekko ciepła, będzie się lepiej miksować. Jeśli masz kaszę jaglaną już ugotowaną z poprzedniego dnia, to w tym przepisie jest około 400 g.
  2. Do kaszy dodajemy olej i miksujemy na gładką masę.
  3. Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól, pieprz i chili do smaku i wszystko miksujemy na gładką masę.
  4. Ciasto przekładamy do foremki i palcami wyklejamy foremkę tak, aby ciasto było w miarę równo rozłożone. Nie zapominamy o wyklejeniu boków. Jeśli ciasto się klei do rąk, moczymy dłonie tak, aby były wilgotne.
  5. Gotowy spód do tarty wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez około 20 minut.
  6. W między czasie przygotowujemy farsz. Szpinak dokładnie myjemy i szarpiemy na małe kawałki, podduszamy na patelni z odrobiną soli, aż puści wodę i odparuje. Bardzo ważne jest, aby szpinak nie był za mokry.
  7. Do gotowego szpinaku dodajemy pieprzu, płatki chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone suszone pomidory. Można również dodać pokrojoną w cienkie plastry cukinię (opcjonalnie).
  8. Wbijamy jajka i wszystko razem mieszamy, aż do połączenia.
  9. Gotowy farsz przelewamy na podpieczoną tartę i znowu zapiekamy, aż jajka się zetną. Pieczemy przez około 20-30 minut w temperaturze 180°C.
    Tarte najlepiej podawać z ulubioną sałatką. 🙂

Tarta jaglana ze szpinakiem

Tarta jaglana ze szpinakiem

Tarta jaglana ze szpinakiem

Tarta jaglana ze szpinakiem

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close