Tarta z grzybami i kapustą

Tarta ta jest dla nas miłym zaskoczeniem, ciasto wychodzi genialne i jest dość łatwe w przyrządzeniu w porównaniu do tradycyjnego kruchego ciasta 🙂 Idealna do czerwonego barszczu zamiast krokietów czy też kapuśniaczków. W sam raz na Święta i nie tylko dla wszystkich miłośników grzybów i kapusty 🙂

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 175g kaszy jaglanej*
  • 80 g mąki z amarantusa (opcjonalnie można użyć więcej mąki jaglanej)
  • 80 g masła klarowanego Ghee
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka kminku

* do przygotowania nie w Thermomix należy użyć gotowej mąki jaglanej

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 30 g suszonych grzybów
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól himalajska
  • pieprz
PRZYGOTOWANIE:

Grzyby najlepiej jest namoczyć na noc, a następnego dnia gotować przez około 15 minut. Odstawić do wystygnięcia i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulkę pokroić w kostkę i poddusić na maśle klarowanym z odrobiną soli. Następnie kapustą kiszoną należy przelać wodą i wycisnąć na sitku, poszatkować.
Kapustę i grzyby poddusić razem z cebulką z dostatkiem soli, pieprzu i masła klarowanego. Farsz należy doprawić do smaku, na sam koniec dodać 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez z praskę i dobrze wymieszać.

Przygotowanie ciasta:

Wszystkie składniki na ciasto należy połączyć ze sobą i zagnieść. Następnie ciasto wyłożyć do tortownicy, wsadzić do lodówki na 15 minut, po czym zapiekać w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 15 minut.
Tatrę wyłożyć farszem i ponownie zapiekać w temperaturze 180°C przez następne 5 minut.

THERMOMIX:

1. Do naczynia miksującego wsypać kaszę jaglaną i zmiksować 20sek/obrt. 10
2. Dodać masło klarowane, jajka, mąkę z amarantusa, sól i kminek wszystko wymieszać 10sek/obrt 5
3. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm i równo rozłożyć, wsadzić do lodówki na około 15 minut
4. Rozgrzać piekarnik do 200°C i piec przez około 15 minut lub aż ciasto się zarumieni.
5. Przełożyć farsz na tartę i zapiekać w tempetarurze 180°C przez około 5 minut
6. Tartę najlepiej podawać jest w towarzystwie Czerwonego Barszczu 🙂

Tarta z grzybami i kapustą

Tarta z grzybami i kapustą

Jeśli podobają ci się nasze przepisy zapraszamy do Świata naszych Diet

Sklep Food Harmony