Tarta z pora - bez glutenu, bez nabiału

Zrobić dobrą tartę bezglutenową nie jest łatwo. Ten przepis na spód sprawdziłyśmy już wcześniej w naszej tarcie ze szpinakiem (przekierowanie do jaglana tarta ze szpinakiem) i tak na zasmakował, że przygotowałyśmy kolejna wersję, tym razem z porem i śmietanka z nerkowców. Tarty to bardzo fajny pomysł na lunch lub kolację. Robią się stosunkowo szybko i łatwo, a nadmiar można zawsze pokroić w kawałki i zamrozić. W ten sposób można przygotować sobie posiłek na kolejny dzień, kiedy nie będziecie mieli czasu gotować:) Nasz tarta co prawda zniknęła cała, ale dobrze wiedzieć że jest taka opcja;)

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • Szklanka kaszy jaglanej do ugotowania
  • 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 czubate łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól himalajska
  • pieprz

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 1 duży por ok 300 g
  • 1 duża cebula
  • 50 g nerkowców
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych*
  • 12 g wody
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • masło klarowane
  • chili
  • szczypta soli

*płatki drożdżowe są świetną alternatywą dla osób nie jedzących nabiału, nadają pyszny serowy smak. Można je zamienić w tym przepisie na parmezan

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę jaglaną pierwsze gotujemy i studzimy, może być lekko ciepła, będzie lepiej się miksować. Jeśli masz kaszę jaglaną już ugotowaną, na przykład z poprzedniego dnia, w tym przepisie jest około 400 g.
Do kaszy dodajemy olej i miksujemy na gładką masę.
Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól, pieprz do smaku i wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto można również wyrobić w rękach.

Ciasto przekładamy do foremki i palcami wyklejamy, tak aby ciasto było w miarę równo rozłożone, nie zapominając o wyklejeniu boków.
Jeśli ciasto się klei do rąk, zmocz lekko dłonie.
Gotowy spód do tarty wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 20 minut.

W między czasie przygotowujemy farsz.
Pora i cebulę szatkujemy na drobne kawałeczki, przekładamy na patelnię i dusimy aż się zmiękną.
Doprawiamy solą

Do blendera przekładamy orzechy nerkowca, ząbek czosnku, płatki drożdżowe, wodę. Miksujemy na gładki krem.
Dodajemy jajko i doprawiamy solą. Mieszamy.
Wylewamy równomiernie na tartę, posypujemy chili i doprawiamy pieprzem.

Pieczemy około 20 minut w 180°C

Smacznego

Tarta z pora - bez glutenu, bez nabiału


Jeśli podobają ci się nasze przepisy zapraszamy do Świata naszych Diet

Sklep Food Harmony