Tarta z pora - bez glutenu, bez nabiału

Zrobić dobrą tartę bezglutenową nie jest łatwo. Ten przepis na spód sprawdziłyśmy już wcześniej w naszej tarcie ze szpinakiem Jaglana tarta ze szpinakiem i tak nam zasmakował, że przygotowałyśmy kolejna wersję, tym razem z porem i śmietanką z nerkowców. Tarty to bardzo fajny pomysł na lunch lub kolację. Robią się stosunkowo szybko i łatwo, a nadmiar można zawsze pokroić w kawałki i zamrozić. W ten sposób można przygotować sobie posiłek na kolejny dzień, kiedy nie będziecie mieli czasu gotować. 🙂 Nasz tarta co prawda zniknęła cała, ale dobrze wiedzieć że jest taka opcja. 😉

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • Kasza jaglana – 1 szklanka surowej kaszy (ok. 400 g ugotowanej)
  • Mąka kukurydziana –  4 czubate łyżki
  • Olej kokosowy – 2 czubate łyżki
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Sól himalajska – szczypta
  • Pieprz – szczypta
SKŁADNIKI NA FARSZ:
  • Por – 1 duża szt. (ok. 300 g)
  • Cebula – 1 duża szt.
  • Nerkowce – 50 g
  • Płatki drożdżowe nieaktywne* – 2 łyżki
  • Woda – 12 g
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Jajko – 1 szt.
  • Masło klarowane
  • Chili – szczypta
  • Sól – szczypta

*Płatki drożdżowe są świetną alternatywą dla osób nie jedzących nabiału, bo nadają pyszny serowy smak. Można je zamienić w tym przepisie na parmezan.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Może być lekko ciepła – będzie się lepiej miksować.
  2. Do kaszy dodajemy olej i miksujemy na gładką masę.
  3. Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól, pieprz do smaku i wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto można również wyrobić w rękach.
  4. Ciasto przekładamy do foremki i palcami wyklejamy tak, aby było w miarę równo rozłożone. Nie zapominajacie o wyklejeniu boków. Jeśli ciasto klei się do rąk, zmocz lekko dłonie.
  5. Gotowy spód do tarty wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez około 20 minut.
  6. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Pora i cebulę szatkujemy na drobne kawałeczki, przekładamy na patelnię i dusimy, aż zmiękną. Doprawiamy solą.
  7. Do blendera przekładamy orzechy nerkowca, ząbek czosnku, płatki drożdżowe i wodę. Miksujemy na gładki krem.
  8. Dodajemy jajko i doprawiamy solą. Mieszamy.
  9. Masę wylewamy równomiernie na tartę, posypujemy chili i doprawiamy pieprzem.
  10. Pieczemy przez około 20 minut w temp. 180°C

Smacznego!

Tarta z pora - bez glutenu, bez nabiału


Jeśli podobają Ci się nasze przepisy, to zapraszamy do świata naszych diet!

Sklep Food Harmony