DeseryDetox

Tarta z rabarbarem i truskawkami

Jeśli kochacie połączenie rabarbaru z truskawkami, ta tarta jest właśnie dla was. Bez glutenu, bez nabiału i cukru 🙂 Dla tych którzy mają obawy przed podejściem do zrobienia ciasta kruchego uwierzcie nam to jest naprawdę proste i łatwe, a do tego smaczniejsze niż tradycyjne ciasto kruche z mąki pszennej. Nie czekaj tylko podejmij wyzwanie, a miło wszystkich zaskoczysz i zbierzesz dużo komplementów 🙂

Jedzmy sezonowe owoce i warzywa

SKŁADNIKI

CIASTO KRUCHE:

  • 150 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki jaglanej
  • 70 g ksylitolu
  • 100 g oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • ½ szklanki wody

MASA RABARBAROWO-TRUSKAWKOWA:

  • 6 łodyg rabarbaru
  • ½ kg truskawek
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • ½ szklanki ksylitolu

KRUSZONKA:

  • 2-3 łyżki oleju kokosowego
  • ½ szklanki mąki gryczanej
  • ¾ szklanki płatków jaglanych
  • 3 łyżki ksylitolu
 

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

CIASTO KRUCHE:

Mąkę gryczaną i jaglaną mieszam razem, dodajemy ksylitol, szczyptę soli oraz roztopiony olej kokosowy. Wszystko razem mieszamy i dolewamy troszkę wody, aby ciasto się ładnie skleiło, ale nie było zbyt płynne. Dla ułatwienia ciasto kruche można wykonać w Thermomix lub blenderze, miksując na małych obrotach.  Masę wykładamy do foremki i ugniatamy spód oraz boki tarty. Spód do tarty pieczemy około 15-20 minut. Wyjmujemy z piekarnika. Następnie wykładamy go masą rabarbarowo–truskawkową, posypujemy kruszonką i pieczemy przez następne 15-20 minut.

MASA RABARBAROWO-TRUSKAWKOWA:

W międzyczasie przygotowujemy masę. Łodygi rabarbaru i truskawki namaczamy w wodzie z sodą oczyszczoną przez 20 minut. To pozwoli usunąć pestycydy.
Następnie rabarbar kroimy na małe kawałki o długości około 1cm.
Na patelni roztapiamy olej kokosowy, dodajemy pokrojony rabarbar i dusimy przez około 20 minut lub do otrzymania kremowej konsystencji.
Na koniec dodajemy pokrojone w plasterki truskawki.
Wszystko razem mieszamy, chwilę dusimy i przekładamy na spód do tarty.

KRUSZONKA:

Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miski i zagniatamy palcami tak, aby się połączyły. Następnie rozkruszamy na górze tarty.

Tarte wkładamy do piekarnika i pieczemy aż kruszonka się zarumieni. Jest to około 15-20 minut.

Smacznego:)

Tarta z rabarbarem i trukskawkami

Tarta z rabarbarem i trukskawkami

Tarta z rabarbarem i trukskawkami

Tagi
Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close