Wspaniała wiadomość dla wszystkich osób, które nie mogą jeść nabiału 🙂 A kto nie lubi na przykład zup kremów, czy owoców polanych właśnie śmietanką. Tą można przygotować w wersji na słono i słodko i dodawać praktycznie do wszystkiego!

Co zawsze lubimy dodać, taka śmietanka jest bardzo zdrowa, ponieważ głównym składnikiem są orzechy nerkowca, które dostarczają nam między innymi potasu, fosforu, żelaza, magnezu i wapnia. Co ciekawe, są one świetnym produktem dla nerwusów 🙂 ponieważ dzięki zawartości witamin z grupy B, zwłaszcza niacyny, wspierają nasz układ nerwowy!

Koimy nerwy 🙂

SKŁADNIKI:

Wersja na słono:

  • filiżanka namoczonych przez około 2 godziny nerkowców
  • 150 ml wody
  • plaska łyżeczka soli himalajskiej
  • łyżka soku z cytryny

Wersja na słodko:

  • filiżanka namoczonych przez około 2 godziny nerkowców
  • 150 ml wody
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta sproszkowanej wanilii
  • łyżeczka ksylitolu
PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki blendujemy na gładki, lekko gęsty krem. Polewamy ulubione potrawy. Do wersji na słono jeżeli masz ochotę można dodać pół ząbka czosnku, wyjdzie czosnkowa śmietanka 🙂

Gotowe:)