Vegetariańskie gołąbki z grzybami

I przyszła pora na gołąbki 🙂 u nas w wersji fit z kaszą gryczana i grzybami, bogactwo przypraw i pyszne wnętrze sprawia, że te gołąbki są zwyczajnie i nadzwyczajnie pyszne, a esencją smaku jest sos 🙂 który wybieracie ?

Kto nie lubi gołąbków 🙂 bądźmy zdrowi jedzmy fit

SKŁADNIKI:
    • 400 g niepalonej kasza gryczana (około 3 musztardówek)
    • 150 g świeżych grzybów najlepiej prawdziwków
    • 4 cebulki
    • 3-4 ząbki czosnku
    • główka kapusty
    • sól himalajska
    • pieprz
    • masło Ghee lub Oliva

Sos pomidorowy:

  • 1kg świeżych pomidorów
  • 2 cebulki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • świeże oregano
  • szczypta chili
  • sól himalajska
  • pieprz
  • masło Ghee lub Oliva

Sos z prawdziwków:

  • 8 prawdziwków
  • 250 ml bulionu
  • 2 cebulki
  • garść nerkowców
  • natka pietruszki
  • sól himalajska
  • pieprz
  • masło Ghee lub Oliva
PRZYGOTOWANIE:

Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy, możemy wcześniej namoczyć przez 2 godziny lub nawet zostawić na noc.
Gotujemy na al dente bez soli, odcedzamy, uwielbiamy robić ją na parze w Thermomix, wychodzi najlepsza 🙂
W kapuście wydrążamy głąb, wkładamy do dużego garnka z wodą i zagotowujemy z odrobiną soli, aż kapusta zmięknie i zaczną ładnie odchodzić liście. Kapustę zostawiamy w garnku ściągając liście na talerz, odcinając zgrubienia i odstawiając je do wystygnięcia.
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane lub oliwę, podduszamy poszatkowaną cebulkę z odrobiną soli.

Dodatkowo obieramy grzyby i kroimy je na małe kawałki, podduszamy razem z cebulką.
Następnie łączymy ugotowaną kaszę gryczaną z cebulką i grzybkami i doprawiamy do smaku czosnkiem, solą, pieprzem.
Przygotowanym farszem z kaszy gryczanej wypełniamy liście kapusty i zawijamy jak krokiety.
Do dużego najlepiej szerokiego naczynia żaroodpornego lub garnka układamy liście kapusty, przykrywając dno, a następnie układamy gołąbki. Na górze również układamy liście kapusty nakładamy przykrywką i pieczemy w piekarniku na temperaturze 180° C przez około 1 godzinę. Gołąbki można również gotować na parze używając Thermomix.
W między czasie możemy przygotować nasze ulubione sosy do gołąbków my jesteśmy fankami pomidorowego i grzybowego 🙂

SOS POMIDOROWY

Pomidory kroimy na ćwiartki i podduszamy na maśle klarowanym z odrobiną soli. Następnie gotujemy prze około 30 minut we własnym sosie, tak aby trochę wody z pomidorów odparowało. Wszystko przekładamy do blendera dodajemy przyprawy i zioła i blendujemy na krem.

SOS GRZYBOWY

Nerkowce najlepiej jest namoczyć przynajmniej przez 30 minut.
Cebulkę szatkujemy i podduszamy na maśle klarowany z odrobiną soli.
Prawdziwki dokładnie obieramy i kroimy, a następnie dodajemy do cebulki i razem podduszamy. Jak grzybki i cebulka zmiękną dodajemy je do bulionu i gotujemy na małym ogniu prze około 20 minut. Tak aby bulion przeszedł smakiem grzybów.
Następnie do blendera odlewamy odrobinę bulionu razem z grzybami i cebulką dodajemy nerkowce i wszystko miksujemy. Jest to fajny sposób aby zagęścić sos bez używania mąki. Dzięki nerkowcom sos nabierze kremowej konsystencji i nawet miłośnicy śmietany nie będą wstanie się zorientować, że jej tam nie ma 🙂 Na koniec doprawiamy pieprzem i solą oraz posypujemy natką z pietruszki

* Kaszę gryczaną najlepiej jest namoczyć na noc, skróci to czas gotowania. Ze względu na swoje wspaniałe właściwości gryka polecana jest w różnych programach detoksykacyjnych.

A kto z was chciałby posmakować naszych potraw na żywo? Zapraszamy na nasz październikowy FIT WEEKEND w SPA – będzie zdrowo, będzie pysznie i będzie duża dawka energii na dobry start 🙂

FIT WYJAZD OCZYSZCZAJĄCY-detox-dieta-fitness-relaks