Domowe mleko migdałowe – jak ja to kocham! Dziś w wersji waniliowej na słodko lub nie, jak kto woli. Ponieważ od zawsze miałam słabość do słodyczy, wybrałam opcję z dodatkiem miodu, ale zapewniam, że bez tego dodatku mleko jest również pyszne.

Wiele osób pyta dlaczego nie jemy nabiału, mleka, jak sobie z tym radzimy itd. Nasza odpowiedź jest prosta, dla nas roślinne smakuje po prostu lepiej i do tego nam służy:) Mleka roślinne, zwłaszcza te, które przygotujesz samodzielnie, są łatwe do zrobienia, zdrowe i do tego pyszne. To co niektórych może zainteresować, to fakt, że mleko migdałowe jest niskokaloryczne i ma niski indeks glikemiczny. Znamy osoby, które po odstawieniu samego nabiału schudły kilka kilo w ciągu paru miesięcy, albo i szybciej. Bez specjalnej diety. A do tego tak pokochały roślinny nabiał, że teraz nie wyobrażają sobie życia bez niego. Daj sobie kilka tygodni, a twoja talia podziękuje ci za to 🙂

Mlekami roślinnymi warto również urozmaicić dietę naszych dzieci. Dostarczą one wielu cennych wartości odżywczych. Mój synek ma alergię na nabiał i od małego praktykujemy picie mlek roślinnych, nie ma z tym żadnego problemu, maluch je uwielbia i sam się o nie prosi:) wystarczy spróbować i przyzwyczaić dziecko również do takich smaków 🙂

Jest więc nad czym się zastanowić. Następnym razem, kiedy będziesz w sklepie przy półce z mlekami, pomyśl, czy nie lepiej kupić paczkę migdałów lub po prostu gotowe mleko roślinne, jeżeli nie masz czasu zrobić go sama. Obecnie są one dostępne prawie w każdym sklepie. Pamiętaj tylko, aby czytać skład, wiele z nich ma ukryte dodatki, które źle wpływają na nasz organizm.

Sprawdzone i ekologiczne produkty najwyższej jakości znajdziecie w  EKOCHATCE –   naszym ulubionym sklepie ekologicznym w Krakowie, jak również on line. Wygodne zakupy z dostawą na terenie całej Polski 🙂

SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
  1. Namaczamy migdały przez noc. Na następny dzień miksujemy je w blenderze razem z wodą. Można użyć Thermonix i miksować 30s./ obr.10.
  2. Przecedzamy przez sitko, oddzielając od miąższu pozostałego z migdałów.
  3. Dodajemy do mleka wanilię i miód i miksujemy jeszcze raz.
  4. Gotowe:) Mleko przechowuj w lodówce do trzech dni.
    Jest pyszne samo lub jako baza do koktajli, czy zamiennik mleka do kawy.

Wskazówka*
Jak przy każdym mleku roślinnym, nie chcemy nic zmarnować, więc z pozostałego miąższu z migdałów możemy szybko przygotować smakowite kulki. Wystarczy dodać do niego wiórki kokosowe, zgniecionego widelcem banana, rodzynki, czy jagody goji i miodu. Dodać można praktycznie wszystko co ma się pod ręką, również orzechy, czy siemię lniane, tak aby powstała zwarta masa. Kto co lubi. Kulki obtaczamy w kokosie i wstawiamy do lodówki.
Z szklanką zimnego mleka smakują wyśmienicie 🙂

Food Harmony


Sprawdź poniżej nasz przykładowy jednodniowy jadłospis i jeżeli ci się spodoba – do dzieła 🙂 zakup nasze diety i w końcu OBUDŹ SIĘ DO ŻYCIA! Nikt za ciebie tego nie zrobi, my też, ale na pewno pomożemy i w razie potrzeby wesprzemy poradą 🙂

KUP TERAZ

Zapraszamy również do dołączenia do naszej grupy na Facebooku – Diety na Thermomix W grupie moc 🙂

Dieta Wegetariańska, często pytacie co jeść, jak łączyć ze sobą białko, tłuszcze i węglowodany? Skąd czerpać najwięcej roślinnego białka? Przychodzimy z pomocą, dla wszystkich wegetarian lub osób które zastanawiają się nad taką dietą, wychodzimy naprzeciw i udostępniamy dla was przykładowy dzień naszej diety DIETY WEGETARIAŃSKIEJ NA THERMOMIX 2000kcal 🙂

NATURALNE SUPLEMENTY DIETY – TUTAJ