Domowe mleko migdałowe – jak ja to kocham! Dziś w wersji waniliowej na słodko lub nie, jak kto woli. Ponieważ od zawsze miałam słabość do słodyczy, wybrałam opcję z dodatkiem miodu, ale zapewniam, że bez tego dodatku mleko jest również pyszne.

Wiele osób pyta dlaczego nie jemy nabiału, mleka, jak sobie z tym radzimy itd. Nasza odpowiedź jest prosta, dla nas roślinne smakuje po prostu lepiej i do tego nam służy:) Mleka roślinne, zwłaszcza te, które przygotujesz samodzielnie, są łatwe do zrobienia, zdrowe i do tego pyszne. To co niektórych może zainteresować, to fakt, że mleko migdałowe jest niskokaloryczne i ma niski indeks glikemiczny. Znamy osoby, które po odstawieniu samego nabiału schudły kilka kilo w ciągu paru miesięcy, albo i szybciej. Bez specjalnej diety. A do tego tak pokochały roślinny nabiał, że teraz nie wyobrażają sobie życia bez niego. Daj sobie kilka tygodni, a twoja talia podziękuje ci za to 🙂

Mlekami roślinnymi warto również urozmaicić dietę naszych dzieci. Dostarczą one wielu cennych wartości odżywczych. Mój synek ma alergię na nabiał i od małego praktykujemy picie mlek roślinnych, nie ma z tym żadnego problemu, maluch je uwielbia i sam się o nie prosi:) wystarczy spróbować i przyzwyczaić dziecko również do takich smaków 🙂

Jest więc nad czym się zastanowić. Następnym razem, kiedy będziesz w sklepie przy półce z mlekami, pomyśl, czy nie lepiej kupić paczkę migdałów lub po prostu gotowe mleko roślinne, jeżeli nie masz czasu zrobić go sama. Obecnie są one dostępne prawie w każdym sklepie. Pamiętaj tylko, aby czytać skład, wiele z nich ma ukryte dodatki, które źle wpływają na nasz organizm.

SKŁADNIKI:
  • pół szklanki migdałów
  • 700 ml wody
  • pół łyżeczki sproszkowanej wanilii
  • szczypta soli himalajskiej
  • łyżka miodu (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:

Namocz migdały przez noc. Na następny dzień zmiksuj je w blenderze razem z wodą. Można użyć Thermonix i miksować 30s./ obr.10.
Przecedź przez sitko, oddzielając od miąższu pozostałego z migdałów.
Dodaj do mleka wanilię i miód i zmiksuj jeszcze raz.
Gotowe:) Mleko przechowuj w lodówce do trzech dni.
Jest pyszne samo lub jako baza do koktajli, czy zamiennik mleka do kawy.

Wskazówka*
Jak przy każdym mleku roślinnym, nie chcemy nic zmarnować, więc z pozostałego miąższu z migdałów możemy szybko przygotować smakowite kulki. Wystarczy dodać do niego wiórki kokosowe, zgniecionego widelcem banana, rodzynki, czy jagody goji i miodu. Dodać można praktycznie wszystko co ma się pod ręką, również orzechy, czy siemię lniane, tak aby powstała zwarta masa. Kto co lubi. Kulki obtaczamy w kokosie i wstawiamy do lodówki.
Z szklanką zimnego mleka smakują wyśmienicie 🙂

Food Harmony


Zobacz diety na Thermomix: