Spontaniczny przepis, który powstał tylko dlatego, że miałam w domu nadmiar ugotowanego ryżu 🙂 i to jest właśnie sposób jak go wykorzystać tworząc coś co je się oczami 🙂 Taki pudding to idealny deser lub śniadanie. Można go przygotować więcej i wstawić do lodówki, a rano śniadanie jak znalazł – i do tego pyszne i sycące. W przepisie użyłyśmy truskawek, ponieważ mamy na nie teraz sezon, ale pasują t praktycznie każde owoce. Na pewno będziemy próbować różnych wersji smakowych 🙂 Zachęcamy do wypróbowania, pudding przetestowałam na całej rodzinie włącznie z dziećmi i zniknął w mig.
A wracając do tematu śniadań z lodówki, czyli takich które można przygotować wcześniej, zerknijcie na ten przepis Bircher muesli również perełeczka 🙂

Wanilia – naturalny antydepresant i pomocnik w odchudzaniu

SKŁADNIKI (4 porcje):
  • 600 g ugotowanego ryżu
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii lub ekstraktu z wanilii
  • 450 g truskawek (+kilka do udekorowania)
  • miód
PRZYGOTOWANIE:
  1. Ryż przekładamy do garnka i dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy na małym ogniu 10-15 min
  2. Ściągamy z ognia, dodajemy chia, wanilie i miód (my dodałyśmy 1 łyżkę). Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do słoiczków/ szklanek/ miseczek. Wstawiamy do lodówki na min 1 godzinę lub na noc
  3. Truskawki myjemy, odcinamy zielone końce i blendujemy na gładki krem. My dodałyśmy miodu do smaku, ponieważ truskawki były jeszcze dość kwaśne.
  4. Pudding polewamy musem truskawkowym i dekorujemy kawałkami truskawek

Smacznego

Podobają ci się nasze przepisy? Nie wiesz jak zdrowo zacząć się odżywiać? Sprawdź naszą dietę ZDROWY START – na Thermomix i nie tylko! Dzięki niej nauczysz się komponować zdrowe i pyszne posiłki na każdy dzień 🙂

DIETY FOOD HARMONY – SKLEP