Warzywny pasztet z kurczakiem i słonecznikiem

Wspaniałe zastosowanie gotowanej jarzyny z rosołu i kurczaka, Tajski rosół eliksir młodości. Często nie wiemy co z nimi zrobić, a przecież można naprawdę fajnie je wykorzystać i zaoszczędzić trochę naszego cennego czasu 🙂 Idealnie nadaję się na kanapki, dodatek do sałatki czy na lunch do pracy.

SKŁADNIKI:
  • ugotowana włoszczyzna z rosołu (ćwiartka kapusty włoskiej, por, kawałek selera, 2 marchewki, 1 pietruszka, cebula i czosnek)
  • obrane mięso z kości kurczaka z 3 porcji rosołowych
  • 1 szklanka słonecznika
  • ½ szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki papryki czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • chili
  • sól morska
  • pieprz
PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzewamy do 170°C.
Do blendera wrzucamy całą jarzynę z rosołu, obrane mięso z porcji rosołowych, czosnek, kurkumę, czerwoną paprykę, chili, sól i pieprz. Wszystko blendujemy na gładką masę.
Następnie dodajemy płatki owsiane i słonecznik. Wszystko razem mieszamy, konsystencja powinna być dość zwarta. Jeśli nie jest dodajemy jeszcze płatków owsianych i słonecznika.
Przekładamy do foremki wyłożonej papierem pergaminowym posypujemy słonecznikiem po wierzchu i zapiekamy około 1 godziny.
Następnie wyciągamy z piekarnika i czekamy aż pasztet wystygnie 🙂

Pasztet ten można z łatwością przerobić na swoje ulubione smaki dodając ulubionych przypraw czy ziół.
Osobiście bardzo lubimy używać dużej ilości czosnku, kurkumy i chili przyprawy te mają wspaniałe właściwości zdrowotne i warto je dodawać do wielu potraw 🙂
Czekamy na waszą ulubioną wersję

Warzywny pasztet z kurczakiem i słonecznikiem

Warzywny pasztet z kurczakiem i słonecznikiem

Warzywny pasztet z kurczakiem i słonecznikiem