Wegetariański bigos z grzybami

Nasza kuchnia jest dość nowoczesna, ale nie może w niej zabraknąć Polskiego bigosu, choć w wersji bezmięsnej i tak jest pychotką i nawet mięsożerca będzie zadowolony

SKŁADNIKI
  • 1kg kapusty kiszonej
  • 300 g suszonych grzybów
  • 10 suszonych śliwek
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 3 ziemniaki
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól himalajska
  • pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego
PRZYGOTOWANIE:
  1. Grzyby najlepiej jest namoczyć na noc, a następnego dnia gotować w osolonej wodzie przez około 20 minut, wodę odlać i odstawić.
  2. Kapustę kiszoną najlepiej przepłukać, a następnie zagotować i odlać pierwszą wodę, zostawić na później. Zalać wodą z pod grzybów dolać czystej wody do przykrycia kapusty, dodać wszystkie przyprawy oraz śliwki i gotować.
  3. Cebulkę pokroić w kosteczkę i poddusić na maśle klarowanym lub oliwie z odrobiną soli.
  4. Ziemniaczki obrać i pokroić w kosteczkę dodać do kapusty razem z podduszoną cebulką i grzybami.
  5. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki następnie pokroić w kosteczkę i dodać do kapusty.
  6. Całość dusić, aż ziemniaczki zmiękną.
  7. Bigos na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba dolać odrobinkę wody z pod kapusty dla uzyskania kwaśnego smaku.

Wegetariański bigos z grzybami


Jeśli podobają ci się nasze przepisy zapraszamy do Świata naszych Diet

Sklep Food Harmony