Jeśli szukacie inspracacji na sobotni czy niedzielny brunch, jest to istny hit, danie z patelni z komosą ryżową, a do tego dawka warzyw w połączeniu z dobrym kopem chili na lepsze trawienie. Takie pyszności będą gościć na naszym stole, podczas Wielkanocy Propozycja z nutką nowoczesności 🙂 a tak naprawdę jesteśmy uzależnione od tego śniadanie i robimy je w kółko 🙂 Z komosy ryżowej wychodzą tez pyszne śniadaniowe muffinki Pietruszkowe muffiny 

Zabieramy je często do pracy lub w drogę, kiedy nie zdążymy zjeść śniadania!

SKŁADNIKI (na 2 porcje) :

  • 5 jaja kurze
  • 25 g komosa ryżowa
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mały bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 10 pomidorki koktajlowe
  • 4 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • chili
  • płatki chili
  • kiełki rzodkiewki
  • sól himalajska
  • masło Ghee

PRZYGOTOWANIE:

Na maśle klarowanym poddusić szalotkę, paprykę, cukinię i bakłażana z odrobiną soli, chili. Na końcu dodać pomidorki koktajlowe.

Całość zasypać komosą ryżową i podlać wodą, przykryć pokrywką, dusić około 20 minut, aż woda wyparuje, a komosa zmięknie.

Na wierzchu rozbić jajka, przykryć pokrywką i dusić, aż jajka się zetną. Osobiście polecamy wersje jajka na miękko gdyż żółtko kurze w takiej postaci posiada najwięcej swoich cennych właściwości.