Wiosna już tuż tuż, a u nas na talerzu dziś właśnie zagościła 🙂 Słodko-kwaśna, lekka, prosta – takie najbardziej lubimy. Dodatkowo warto korzystać z cudownych właściwości jakich dostarcza nam czerwona kapusta. Jest skarbnicą wapnia, magnezu i potasu. Zawiera dużo witaminy C, A i witamin z grupy B. Jest niskokaloryczna, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Czego chcieć więcej na wiosnę 👍❤💥

SKŁADNIKI (2 porcje):
  • 300 g czerwonej kapusty
  • pół granata
  • 2 mandarynki
  • garść świeżej natki pietruszki
  • sok z połówki cytryny
  • łyżka oleju kokosowego
  • sól
PRZYGOTOWANIE:

Kapustę poszatkuj i duś na oleju kokosowym, aż lekko zmięknie, dopraw lekko sola do smaku. Przełóż do miski.

Dodaj obranego granata, mandarynki i poszatkowana natkę pietruszki.
Skrop wszystko sokiem z cytryny i zamieszaj.

Miłego dnia! 🙂

PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Do naczynia miksującego włożyć olej kokosowy roztopić 30s/80C/obrt.1
  2. Do naczynia miksującego włożyć kawałki kapusty, szatkować 3s/obrt.5 podgrzać 5min/60C/obrt. wsteczne 2
  3. Dodać owoc granatu, mandarynki i poszatkowaną natkę pietruszki, skropić sokiem z cytryny i doprawić solą