Sałatki

Wiosenna sałatka z czerwonej kapusty

Wiosna już tuż tuż, a u nas na talerzu już dziś zagościła. 🙂 Słodko-kwaśna, lekka, prosta sałatka – takie najbardziej lubimy. Warto korzystać z cudownych właściwości jakich dostarcza nam czerwona kapusta. Jest skarbnicą wapnia, magnezu i potasu. Zawiera dużo witaminy C, A i witaminy z grupy B. Jest niskokaloryczna, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Czego chcieć więcej na wiosnę? ????❤????

SKŁADNIKI (2 porcje):
  • Czerwonej kapusta – 300 g
  • Granat – 1/2 szt.
  • Mandarynki – 2 szt.
  • Świeża natka pietruszki – 1 garść
  • Sok z połówki cytryny
  • Olej kokosowy – 1 łyżka
  • Sól
PRZYGOTOWANIE:
  1. Kapustę szatkujemy i dusimy na oleju kokosowym, aż lekko zmięknie.
  2. Doprawiamy lekko solą do smaku. Przekładamy do miski.
  3. Dodajemy obranego granata, mandarynki i poszatkowaną natkę pietruszki.
  4. Skrapiamy wszystko sokiem z cytryny i mieszamy.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Do naczynia miksującego wkładamy olej kokosowy i roztapiamy 30 s/80°C/obr. 1.
  2. Do naczynia miksującego wkładamy kawałki kapusty, szatkujemy 3 s/obr. 5, a następnie podgrzewamy 5 min/60°C/obr. wsteczne 2.
  3. Dodajemy owoc granatu, mandarynki i poszatkowaną natkę pietruszki.
  4. Skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą.

Miłego dnia! 🙂

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close