Sałatka Zielono mi

Zielone sałatki są smaczne i idealne kiedy walczysz ze zbędnymi kilogramami. A dobrze przyprawione potrafią być naprawdę pyszne. Najlepszą ich zaletą jest to że zawierają mnóstwo antyoksydantów, a dodatkowo stanowią najlepsze pożywienie dla flory bakteryjnej w naszych jelitach. Pamiętajcie, że warzywa i owoce powinny stanowić przynajmniej po ¼ z naszego spożywanego jedzenia.

Jem zielone na zdrowie

SKŁADNIKI (1 porcja):
  • garść rukoli
  • garść roszponki
  • pół szklanki zielonej fasolki szparagowej
  • łyżka pestek dyni
  • 1 czerwona cebulka
  • 5-8 pomidorków koktajlowych kolorowych
  • 2 ząbki czosnku
  • chili
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergin
PRZYGOTOWANIE:

Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości, najlepiej na parze, nie traci wtedy swoich cennych wartości. Ugotowaną blanszujemy na oliwie z czosnkiem, solą, chili i pieprzem nie dłużej niż 1 minutę. Odkładamy do wystygnięcia.
Roszponkę i rukolę dokładnie myjemy i obsuszamy.
Czerwoną cebulkę szatkujemy w kosteczkę.
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
Dodajemy pestki dyni i wszystkie składniki razem mieszamy. na koniec dodajemy fasolkę szparagową razem z oliwą i przyprawami z patelni.
Zielona sałatka gotowa 🙂 Smacznego