Zupy

Zupa chrzanowa

Niezwykle aromatyczna, chrzanowa zupa. Specjalnie przygotowałyśmy ten przepis na Święta Wielkanocne, choć tak naprawdę jest świetna na każdą porę roku. Chrzan ma bardzo liczne właściwości lecznicze, jednak w Polsce je się go głównie na Wielkanoc, a szkoda bo powinien być regularnym składnikiem w naszej diecie. Jest on naturalnym lekarstwem na chore zatoki, katar, niestrawność, a także bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan powinno się również docenić ze względu na jego działanie antyrakowe. Dlatego zachęcamy Was, aby jeść go regularnie, a nie tylko na Wielkanoc. 🙂

SKŁADNIKI:
  • Bulion lub woda – 1 l
  • Ziemniaki – 300 g
  • Korzeń chrzanu – 50 g
  • Cebulka dymka
  • Pieprz
  • Sól himalajska
PRZYGOTOWANIE:
  1. Przygotowujemy bulion drobiowy lub warzywny na zupę.
  2. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dodajemy do bulionu i gotujemy przez około 20 do 30 minut, aż będą miękkie.
  3. Następnie chrzan trzemy na tarce i dodajemy do bulionu. Blendujemy.
  4. Doprawiamy do smaku solą himalajską i pieprzem.
  5. Podajemy z jajkiem na twardo i cebulką dymką lub prażonymi migdałami.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Chrzan obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Mielimy w Thermomixie 10 s/obr. 10. Zgarniamy kopystką na dno naczynia i ponownie mielimy 10 s/obr. 5. Przesypujemy do miseczki. 
  2. Do naczynia miksującego wlewamy 1000 ml wody. Zakładamy koszyczek, obieramy ziemniaki i gotujemy na parze 30 min/100°C/obr. 4.
  3. Dodajemy ugotowane ziemniaki, chrzan i bulion. Miksujemy 10 s/obr. 10.
  4. Podajemy z cebulką dymką i jajkami gotowanymi na twardo. Można urozmaicić o prażone migdały.

Zupa Chrzanowa

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close