Zupa Chrzanowa

Niezwykle aromatyczna, chrzanowa zupa. Specjalnie przygotowałyśmy ten przepis na Święta Wielkanocne, choć tak naprawdę jest świetna na każdą porę roku. Chrzan ma bardzo liczne właściwości lecznicze, jednak w Polsce je się go głównie na Wielkanoc, a szkoda bo powinien być regularnym składnikiem w naszej diecie. Jest on naturalnym lekarstwem na chore zatoki, katar, niestrawność, a także bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan powinno się również docenić ze względu na swoje działanie antyrakowe. Dlatego zachęcamy was aby jeść go regularnie, a nie tylko na Wielkanoc 🙂

SKŁADNIKI:
  • 1l bulionu
  • 1 łyżka masła ghee
  • 200 g ziemniaków
  • 1 ½ dużego korzenia chrzanu
  • cebulka dymka
  • pieprz
  • sól himalajska
PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy bulion drobiowy lub warzywny na zupę.
Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dodajemy do bulionu i gotujemy przez około 20 do 30 minut, aż będą miękkie.
Następnie trzemy chrzan na tarce i dodajemy do bulionu wraz z masłem klarowanym ghee i blendujemy. Doprawiamy do smaku solą himalajską i pieprzem.
Podajemy z jajkiem na twardo i cebulką dymką lub prażonymi migdałami.

Zupa Chrzanowa