Jedna z łatwiejszych zup jakie można przygotować, wystarczy 20 minut i odrobina chęci ☺ jest to jeden z przepisów na post dr Dąbrowskiej, który już nie jednokrotnie testowałyśmy na własnym organizmie i zdecydowanie serdecznie polecamy wszystkim osobom, które chciały by podjąć takie wyzwanie i walkę o zdrowie.
Niektóre naturalne środki czyszczące mogą zmniejszyć ilość pestycydów i zanieczyszczeń na warzywach i owocach. Niestety sama woda nie wystarcza dlatego podczas programów detoksykujących zaleca się uprzednie oczyszczanie warzyw. W szczególności z parszywej dwunastki, choć pozostałych przypadkach też to nie zaszkodzi.
Najszybszym i najtańszym sposobem jest płukanie warzyw i owoców w odczynie kwaśnym i alkalicznym. Aby taką mieszankę uzyskać wystarczy:

  1. Krok 1: Na jeden litr wody dodajemy około pół szklanki octu jabłkowego. Warzywa i owoce zostawiamy w wodzie przez około 2-3 minut. W ten sposób usuwamy szkodliwe bakterie. Następnie wykonujemy krok 2.
  2. Krok 2: Na jeden litr wody dodajemy czubatą łyżkę sody oczyszczonej i zostawiamy warzywa i owoce na kolejne 2-3 minuty. W ten sposób pozbywamy się pestycydów.

SKŁADNIKI:
  • 500 g Kalafior
  • Pęczek koperku
  • 1 cytryna
  • Sól Himalajska
PRZYGOTOWANIE:
  1. Kalafiora poszatkować, i zalać wodą tak aby cały kalafior był przykryty, gotować około 15 min na małym ogniu.
  2. Na koniec doprawić solą himalajską i sokiem z cytryny oraz dodać poszatkowany koperek
PRZYGOTOWANIE NA THEROMIX:
  1. Do naczynia miksującego dodać różyczki kalafiora miksować 3s/obrt. 5
  2. Dodać 700 ml wody i gotować 15 min/100°C/obrt. 1
  3. Na koniec doprawić solą himalajską i sokiem z cytryny oraz dodać poszatkowany koperek

Życzymy smacznego i dużo zdrowia 🙂 Harmonki

Jeżeli nie umiesz samodzielnie planować posiłków, a zdrowe odżywianie to ciągle problem, który planujesz rozwiązać – chętnie pomożemy! Sprawdź nasze diety na Thermomix i nie tylko i w końcu zacznij cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem!

KUP TERAZ