Zupa meksykańska

Kolejny przepis z naszej kuchni meksykańskiej. Tym razem zupka – bardzo aromatyczna, rozgrzewająca, gęsta i sycąca. Śmiało może zastąpić drugie danie 😉 No i żeby nie było że nie jemy wcale mięsa, tak tak, ta zupa jest z mięsem 🙂 łączy sporo składników, ale dzięki nim najesz się do syta i zaspokoisz wszystkie kubki smakowe. Idealnie sprawdza się na przyjęciach, smakuje każdemu 🙂

SKŁADNIKI:
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 3-4 cebule
  • 4 pomidory
  • 2 czerwone papryki
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 400 g ugotowanej czerwonej fasoli
  • słoik kukurydzy
  • papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane
PRZYGOTOWANIE:

Cebule szatkujemy i podsmażamy na maśle klarowanym.
Dodajemy mięso mielone. Chwilę podsmażamy.
Pomidory parzymy, obieramy ze skórkę, kroimy w kostki i dodajemy do mięsa.
Paprykę również kroimy w kostkę i dodajemy do reszty.
Wlewamy przecier pomidorowy i dodajemy przyprawy: chili, słodką papryczkę, oregano, kmin rzymski, sól i pieprz.
Wszystko dusimy około 20 minut mieszając co jakiś czas.
Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i czerwoną fasolę. Najlepiej ugotować ją wcześniej samemu, ale jeżeli nie masz czasu można użyć także tej z puszki.
Dodajemy również kukurydzę*.

Wszystko razem mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.
W naszej wersji zupa wychodzi dość gęsta, ale jeżeli wolisz rzadszą, można dolać trochę bulionu.
Zupę można posypać świeżą kolendrą.
Idealnie smakuje również z nachos. Spróbuje naszej fit wersji: meksykańskie nachos 🙂

*W sklepach ekologicznych, ale nie tylko, można dostać kukurydzę w słoiku, a nawet taką bez dodatku cukru:) warto szukać zdrowszych zamienników.

 A jeżeli chciałabyś posmakować naszych potraw na żywo, zapraszamy na nasz październikowy FIT WEEKEND w SPA – będzie zdrowo, będzie pysznie i będzie duża dawka energii na dobry start 🙂

FIT WYJAZD OCZYSZCZAJĄCY-detox-dieta-fitness-relaks

 

 

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska