Zupa ogórkowa

Ogórek to wspaniałe warzywo w większości składa się z wody jest za tem nisko kaloryczny. To wspaniałe źródło antyoksydantów hamujący rozwój szkodliwych wolnych rodników dodatkowo o działaniu detoksykacyjnym.

SKŁADNIKI:

  • 1l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 4 duże ogórki kiszone
  • 1 marchewka
  • 3 ziemniaczki
  • 300ml wody z pod ogórków
  • 10 orzechów makadamia lub nerkowca
  • koperek do posypania
PRZYGOTOWANIE:

Nerkowce najlepiej jest namoczyć przynajmniej przez 30 minut.
Do ugotowanego bulionu dodajemy 4 ogórki starte na tarce na grubych oczkach. Ogórki najlepiej jest wcześniej obrać ze skórki. Marchewkę obieramy i też ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy do bulionu.
Ziemniaczki obieramy kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu aby się ugotowały.
Następnie dodajemy do bulionu wodę z pod ogórków.
Odlewamy odrobinę zupy dodajemy do niej orzechy nerkowca lub makadamia w zależności od upodobań. Blendujemy w Nutribullet do uzyskania gładkiego kremu.
Zblendowany krem dodajemy do całości zupy i w ten sposób mamy „podbitą „ ogórkową i to bez śmietanki 🙂 podajemy posypane koperkiem.

Smacznego 🙂

Zupa ogórkowa


Zobacz diety na Thermomix: