Zupy

Zupa ogórkowa w nowoczesnej odsłonie

Ogórek to wspaniałe warzywo. W większości składa się z wody, więc jest  nisko kaloryczny. To wspaniałe źródło antyoksydantów hamujące rozwój szkodliwych wolnych rodników, a dodatkowo ma działanie detoksykacyjne.

 SKŁADNIKI:
  • Bulion warzywny lub drobiowy – 1 l
  • Ogórki kiszone – 4 duże szt.
  • Marchewka – 1 szt.
  • Ziemniaczki – 3 szt.
  • Woda spod ogórków – 300 ml
  • Orzechy makadamia lub nerkowca – 10 szt.
  • Koperek do posypania
PRZYGOTOWANIE:
  1. Nerkowce namaczamy przynajmniej przez 30 minut.
  2. Ogórki obieramy ze skórki, ścieramy je na tarce na grubych oczkach i dodajemy  do ugotowanego bulionu.
  3. Marchewkę obieramy i też ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy do bulionu.
  4. Ziemniaczki obieramy kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu, aby się ugotowały.
  5. Następnie dodajemy do bulionu wodę spod ogórków.
  6. Odlewamy odrobinę zupy i dodajemy do niej orzechy nerkowca lub makadamia w zależności od upodobań. Blendujemy w Nutribullet do uzyskania gładkiego kremu.
  7. Zblendowany krem dodajemy do całości zupy i w ten sposób mamy „podbitą„ ogórkową i to bez śmietanki. 🙂
  8. Podajemy posypane koperkiem.

Smacznego! 🙂

Zupa ogórkowa

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close