zupa szczawiowa

Pyszna sezonowa zupa szczawiowa, w sam raz na upalne dni. Bogactwo pysznego kwaśnego smaku, a także wspaniałe naturalne lekarstwo dla układu pokarmowego. Zupa jest klasykiem polskiej kuchni, koniecznie podawana z jajkiem 🙂 Łatwo, szybko i smacznie dla wszystkich fanów kwaśnych smaków 🙂

SKŁADNIKI:
  • 2 pęczki szczawiu
  • 2l bulionu warzywnego
  • masło klarowane lub oliwa
  • sól himalajska
PRZYGOTOWANIE:

Szczaw dokładnie płuczemy i kroimy na małe kawałki. Podsmażamy na maśle klarowanym lub oliwie, aż szczaw zmieni kolor.
Sekretem dobrej zupy szczawiowej jest smaczny bulion warzywny. My najbardziej lubimy ten robiony na włoszczyźnie z dużą ilością marchewki, można też dodać jagody goji, jeżeli lubisz słodkawy smak bulionu.
Smacznego 🙂

Zupa szczawiowa