Największy problem o poranku to CZAS! Nas też to dotyczy. 🙂 I tu z pomocą przychodzą pyszne, pożywne owsianki, które przygotowujemy wieczorem w kilka minut i wstawiamy do lodówki na noc. Rano są gotowe do zjedzenia lub zabrania do pracy. Pomysł rewelacja! Same się zakochałyśmy! 🙂 A prozdrowotne właściwości owsa znane są od dawna. Zamieniamy zatem kanapeczki z serem i szynką, czy paróweczki, na pyszne owsianki – POWER FOOD o poranku! 🙂
Dlaczego warto zaczynać dzień od owsianki?
- Dostarcza niezbędnych aminokwasów
- Jest źródłem błonnika
- Wykazuje właściwości probiotyczne – jest pożywką dla dobrych bakterii w jelitach
- Poprawia trawienie i usuwa z organizmu toksyny
- Zawiera magnez, żelazo, i witaminy m.in. B1, B6
- Sprzyja odchudzaniu
- Dostarcza nienasycone kwasy tłuszczowe
- Zapobiega w powstawaniu zakrzepów
- Wspiera leczenie miażdżycy
- Dba o naszą skórę
- Chroni przed nowotworami
- Ma niski indeks glikemiczny (obróbka termiczna go zwiększa)
- Dodaje energii
I powiedzcie teraz dlaczego owsiankę wyparły z naszego stołu słodzone płatki kukurydziane i tego typu produkty?
Może chodzi o czas? Nic bardziej mylnego, owsiankę wystarczy zalać mlekiem i odgrzać lub wstawić do lodówki. 🙂 Nie ma wymówek – wyrzucamy z naszych szafek wszystkie śmieciowe płatki śniadaniowe! 😉
Jeżeli brak Ci pomysłów na pożywne śniadania, nie potrafisz samodzielnie podjąć tego pierwszego kroku w stronę zdrowego odżywiania – NASZE DIETY CI TO UŁATWIĄ!
A poniżej nasze 3 pomysły na nocne owsianki do lodówki. Napiszcie w komentarzu, która według Was jest najlepsza. 🙂
OWSIANKA Z TAHINI I BORÓWKAMI
SKŁADNIKI (1 porcja):
- Płatki owsiane bezglutenowe – 70 g
- Mleko owsiane – 150 ml
- Borówki – 40 g (+ garść do przyozdobienia)
- Tahina (pasta sezamowa) – 1 łyżeczka
- Miód – 1 łyżeczka
- Wanilia w proszku (lub ekstrakt z wanilii w płynie) – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
- Do słoika wsypujemy płatki owsiane, dodajemy mleko, tahini, miód, wanilię i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy borówki (najlepiej amerykańskie) i mieszamy.
- Owsiankę posypujemy resztą borówek, zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na noc.
- Rano wyjmujemy owsiankę z lodówki i zjadamy lub zabieramy do pracy. 🙂
Jeżeli nie dodajecie do owsianki owoców, można przygotować słoiki od razu na dwa dni. 🙂
OWSIANKA ORZECHOWA
SKŁADNIKI (1 porcja):
- Płatki owsiane bezglutenowe – 60 g
- Mleko migdałowe (lub owsiane) – 120 ml
- Banan – 1/2 szt. (ok. 60 g + kilka plasterków do dekoracji)
- Masło orzechowe bez soli i cukru – 2 łyżeczki
- Cynamon – szczypta
- Gałka muszkatołowa – szczypta
- Sól himalajska – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Tą owsiankę najlepiej przygotować w blenderze lub w Thermomix. Do kielicha przekładamy wszystkie składniki oprócz banana. Miksujemy przez kilka sekund – w Thermomix 8 s/obr. 7.
- Dodajemy płatki owsiane i mieszamy – w Thermomix 15 s/obr. wsteczne 2.
- Przekładamy owsiankę do słoiczka, dekorujemy kilkoma plasterkami bananów i posypujemy cynamonem.
- Zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na noc.
- Rano wyjmujemy z lodówki, zjadamy lub zabieramy do pracy. 🙂
OWSIANKA Z CHIA I TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI (1 porcja):
- Płatki owsiane bezglutenowe – 60 g
- Mleko migdałowe – 150 ml
- Nasiona chia – 1 łyżeczka
- Miód – 1 łyżeczka
- Sproszkowana wanilia (lub ekstrakt z wanilii w płynie) – 1 łyżeczka
- Truskawki – kilka sztuk do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Do słoika wsypujemy płatki owsiane, dodajemy mleko, nasiona chia, miód, wanilię i dokładnie mieszamy.
- Zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na noc.
- Rano wyjmujemy z lodówki, dekorujemy truskawkami*, zjadamy lub zabieramy do pracy. :)*Truskawki najlepiej pokroić na kawałki i udekorować nimi owsiankę dopiero rano, bo owoce często puszczają wodę.
Jeżeli nie dodajecie do owsianki owoców, można przygotować słoiki od razu na dwa dni. 🙂