Zupy
Aksamitny krem z białych szparagów
Kremowy i aksamitny, powala swoim smakiem, istna poezja na talerzu jak w restauracji Michelin Star. Elegancka, luksusowa zupa idealna na najwykwintniejsze przyjęcia, choć na co dzień też zaspokoi Twoje kubki smakowe. 😉
„Aksamitny, kremowy, a do tego bez śmietany ☺”
SKŁADNIKI:
- Woda – 700 ml
- Białe, obrane szparagi – 1 kg
- Masła klarowane Ghee – 20 g
- Żółtko jaja kurzego – 1 szt.
- Pieprz czarny świeżo mielony – szczypta
- Sól himalajska – szczypta
- Sok z połówki cytryny
- Plastry łososia wędzonego do posypania
- Cebulka dymka lub szczypiorek do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Do garnka wlewamy 700 ml wody, obieramy szparagi i gotowujemy je przez około 30 minut, aż szparagi zmiękną.
- Następnie miksujemy je i dodajemy masło klarowane, żółtko, sól himalajską i ponownie miksujemy.
- Doprawiamy sokiem z cytryny i jeszcze solą w razie potrzeby.
- Podgrzewamy do temperatury 80°C.
- Podajemy posypane szczypiorkiem* lub cebulką dymką z plastrami łososia wędzonego.
- Doprawiamy już na talerzu świeżo zmielonym pieprzem.
PRZYGOTOWANIE NA THEROMIX:
- Obieramy szparagi, kroimy je i odłamuejmy końcówki.
- Do kielicha wlewamy 700 ml wody i nakładamy koszyczek.
- Umieszczamy w nim połamane łodyżki szparagów i obiórki.
- Nakładamy przystawkę Varoma i umieszczamy w niej obrane szparagi.
- Gotujemy 20 min/Varoma/obr. 2.
- Ściągamy Varomę i wyciągamy koszyczek.
- Szparagi z Varomy wrzucamy do naczynia miksującego. Blenduejmy 30 s/obr. 10.
- Dodajemy żółtko jajka, sól himalajską, masło klarowane i ponownie miksujemy 10 s/obr. 10.
- Podgrzewamy do temperatury 80°C.
- Dodatkowo, przed podaniem, każdą porcję można posypać szczypiorkiem* lub dymką, świeżo zmielonym pieprzem i położyć plasterki łososia wędzonego. 🙂
*Przed pokrojeniem, szczypiorek dobrze jest włożyć na chwilę do zimnej wody.