Zupy

Kremowa zupa grzybowa

Zupa grzybowa to jedna z naszych ulubionych, a ta gotowana ze świeżych prawdziwków to najlepsze co może być w sezonie grzybowym. Chcemy Was zarazić miłością do zup! U nas goszczą one prawie codziennie szczególnie jak robi się troszkę chłodniej.

Grzyby, oprócz wspaniałego aromatu i smaku, mają w sobie liczne właściwości odżywcze, a nawet antynowotworowe.

Dlaczego jeszcze warto jeść grzyby?

  • mają działanie antynowotworowe
  • sprzyjają utrzymaniu prawidłowej masy – są nisko kaloryczne
  • są źródłem błonnika – zapewniają uczucie sytości
  • wzmacniają naczynia krwionośne
  • poprawiają odporność organizmu dzięki zawartości antyutleniaczy
  • a do tego są smaczne! 🙂
SKŁADNIKI:
  • Bulion warzywny lub drobiowy – 2 l
  • Masło klarowane Ghee
  • Grzyby (najlepiej prawdziwki,  ale można użyć też pieczarek) – 500 g
  • Nerkowce – 1 garść
  • Cebule – 2 szt.
  • Pieprz – szczypta
  • Sól himalajska – szczypta
  • Natka pietruszki – 1 pęczek
PRZYGOTOWANIE:
  1. Nerkowce namaczamy przynajmniej przez 30 minut.
  2. Cebulkę szatkujemy i podduszamy na maśle klarowany z odrobiną soli.
  3. Grzyby (my użyłyśmy prawdziwków) dokładnie obieramy i kroimy, a następnie dodajemy do cebulki i razem podduszamy.
  4. Kiedy grzybki i cebulka zmiękną, dodajemy je do bulionu i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut tak, aby bulion przeszedł smakiem grzybów.
  5. Następnie do blendera odlewamy dwie chochelki zupy razem z grzybami i cebulką, dodajemy nerkowce i wszystko miksujemy.
  6. Zawartość blendera dodajemy z powrotem do zupy.
    Jest to fajny sposób, aby zagęścić zupę bez używania mąki. Dzięki nerkowcom zupa nabierze kremowej konsystencji i nawet miłośnicy śmietany nie będą wstanie się zorientować, że jej tam nie ma. 🙂
  7. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą oraz posypujemy natką z pietruszki.

Smacznego! 🙂

Zupa z prawdziwków

Zupa z prawdziwków

Zupa z prawdziwków

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close