Obiady
Azja Express – pok choi z miso i tofu
Jeśli lubisz kuchnię azjatycką, dużą dawkę imbiru i potrawy z posmakiem pasty miso, to danie jest zdecydowanie dla Ciebie. Szybko, łatwo i smacznie! 🙂
Pasta miso powstaje z fermentacji ryżu i soi. Jej smak jest jedyny w swoim rodzaju i nie do podrobienia. Na rynku można dostać kilka odmian pasty miso, które różnią się między sobą intensywnością i smakiem. Bardzo ważne jest, aby sprawdzać skład na opakowaniach i wybierać produkty bez glutaminianu sodu i te niedoprawiane karmelem.
SKŁADNIKI (2-3 porcje):
- Tofu – 1 opakowanie (z soi niemodyfikowanej genetycznie)
- Kapusta pok choi – 2 szt.
- Brokuł – 1 szt.
- Makaron z fasoli Mung – 80 g (1 opakowanie)
- Pasty miso – 3 łyżki (70 g)
- Imbir – kawałek wedle uznania, my lubimy dużo
- Cytryna – 1 szt.
- Miód – 1 łyżeczka
- Prażone orzeszki ziemne do posypania
- Natka świeżej kolendry do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Brokuła, kapustę pok choi i tofu gotujemy na parze przez około 20 minut (w Thermomix 20 min/Varoma/obr. 2.)
- W międzyczasie przygotowujemy makaron z fasoli Mung. Zajmuje to zaledwie 10 minut. Wystarczy go zalać wrzącą wodą i zostawić na około 10 minut lub aż zmięknie a potem odcedzić.
- W blenderze przygotowujemy sos: najwygodniej jest to zrobić w Nutribulet lub Thermomix wystarczy zmiksować ze sobą 200 ml ciepłej wody, pastę miso, imbir, sok z cytryny, miód i doprawić chili wedle uznania.
Bardzo ważne jest, aby pasty miso nie gotować, gdyż traci ona wtedy swoje cenne właściwości. - Następnie mieszamy ze sobą makaron, warzywa i sos.
- Podajemy wszystko posypane natką kolendry i prażonymi orzeszkami ziemnymi.
Z pozostałej pasty miso możesz zrobić: 3-składnikowa pasta kanapkowa z dyni.
A jeżeli lubisz nasza kuchnię, a nie potrafisz samodzielnie zaplanować zdrowych posiłków, to zapraszamy do wypróbowania naszych diet na Thermomix i nie tylko. 🙂