Obiady

Azjatycki słodko-kwaśny stir fry z krewetkami – lunch/kolacja w 15 min

Dawno nie było u nas azjatyckich smaków, a to przecież nasze ulubione! Krewetki to również nr 1 w naszej kuchni. Uwielbiamy. Połączenie słodkich i kwaśnych smaków w tym zestawieniu to jeden z najlepszych i najszybszych przepisów jakie ostatnio zrobiłyśmy. A jak wiecie ostatnio zwracamy dużo uwagi na szybkie dania. Wkrótce w naszym sklepie – dieta 15-minutowa – czyli coś dla zabieganych. 🙂 A już teraz znajdziecie tu dietę ZDROWY START – dla każdego kto chce w łatwy i pyszny sposób wprowadzić zdrowe nawyki do codziennego jadłospisu. Więcej informacji znajdziesz tutaj:


A wracając do naszego stir fry, to jest to super pomysł na obiad lub kolację. Wygląda pięknie, więc śmiało możecie przygotować na romantyczną kolację lub dla znajomych. To takie danie cud na każdą okazje – i to tylko w 15 minut! 🙂

SKŁADNIKI:
  • Krewetki – 150 g
  • Cebula – 1 szt. (ok. 100 g)
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Czerwona papryka – 1 szt. (ok. 20 g)
  • Ananas – 3 plastry
  • Marchewka – 1 szt. (40 g)
  • Ogórek – 1 szt. (ok. 90 g)
  • Pomidor – 1/2 szt. (100 g)
  • Limonka – 1 szt.
  • Świeża kolendra – 1 garść
  • Olej kokosowy – 2 łyżeczki

Sos:

  • Sos rybny – 3 łyżki
  • Woda – 1 łyżka
  • Przecier pomidorowy – 1 łyżka
  • Sok z połówki limonki
  • Miód – 1 łyżka
  • Chili – szczypta
  • Pieprz – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
  1. Krewetki myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę oleju kokosowego, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i krewetki.
  3. Smażymy najpierw z jednej strony, tak aby się zarumieniły, skręciły, wręcz lekko przypiekły, a następnie obracamy na drugą stronę.
  4. W międzyczasie kroimy cebulę na łódeczki, paprykę w większą kostkę, marchewkę w plasterki, ananasa w kostkę, pomidora w kosteczkę, a ogórka w słupki (nie obieramy).
  5. Kiedy krewetki się zwiną i będą przypieczone z obu stron, przekładamy je do miseczki.
  6. Na tej samej patelni rozpuszczamy kolejną łyżeczkę oleju kokosowego, dodajemy cebulę, którą zarumieniamy przez minutę.
  7. Dodajemy pomidora i blanszujemy chwilkę.
  8. Dodajemy paprykę, marchewki, ananasa i wszystko dusimy przez minutkę.
  9. Teraz dodajemy ogórki i krewetki. Mieszamy.
  10. Dodajemy składniki na sos. Wszystko mieszamy i dusimy jeszcze minutkę, aż sos lekko zgęstnieje.
    Sos można też przygotować wcześniej w miseczce mieszając dokładnie wszystkie składniki.
  11. Na koniec posypujemy nasze danie świeżą kolendrą i ozdabiamy limonkami.

Pyszne! 🙂

Życzymy smacznego i dużo zdrowia ???? Harmonki

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close