Pyszne czekoladowe Babeczki to tak zwane “Killery”. Najgorsze jest to, że zawsze są w zamrażalniku pod ręką. 🙂 Kiedy tylko macie ochotę na to coś… czekoladowego. 🙂
Po więcej świątecznych przepisów zapraszamy do pobrania Ebooka.
SKŁADNIKI:
- Czekolada (Lind gorzka z pomarańczą 70% kakao, lub Lind twoja ulubiona) – 200 g
- Likier Cointreau (pomarańczowy lub twój ulubiony alkohol) – 100 ml
- Mleko kokosowe – 100 ml
- Płatki owsiane – 200 g
- Daktyle – 40 g
- Migdały – 40 g
PRZYGOTOWANIE:
- Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w temperaturze około 60℃.
- Gdy czekolada jest już roztopiona, dodajemy powolutku likier i mleczko kokosowe, cały czas mieszając.
- Orzechy i daktyle szatkujemy, a następnie dodajemy do czekolady razem z płatkami owsianymi. Wszystko dobrze mieszamy i przekładamy do mufinkowych babeczek.
- Następnie wkładamyć do zamrażalnika i czekamy przez około 15 minut.
PRZYGOTOWANIE THERMOMIX:
- Migdały wrzucamy do naczynia miksującego. Miksujemy 5 s/obr. 5, przesypujemy do miseczki i myjemy naczynie miksujące.
- Daktyle kroimy nożem.
- Do kielicha wrzucamy połamane kostki czekolady, a następnie miksujemy 12 s/obr. 10.
- Czekoladę podgrzewamy 5 min/60℃/obr. 1. Pod koniec dodajemy likier i mleczko kokosowe.
- Do naczynia miksującego dodajemy migdały, daktyle i płatki owsiane. Wszystko mieszamy kopystką.
- Masę przekładamy do foremek z muffinek i wsadzamy do zamrażalnika na około 15 minut.Czekoladowe babeczki można przechowywać w zamrażalniku i sięgać po nie, gdy tylko macie ochote.