Desery

Babeczki czekoladowe tylko dla dorosłych

Tak zwane Killery. najgorsze jest to, że zawsze są w zamrażalniku pod ręką. 🙂 Kiedy tylko macie ochotę na to coś… czekoladowego. 🙂

SKŁADNIKI:
  • Czekolada (Lind gorzka z pomarańczą 70% kakao, lub Lind twoja ulubiona) – 200 g
  • Likier Cointreau (pomarańczowy lub twój ulubiony alkohol) – 100 ml
  • Mleko kokosowe – 100 ml
  • Płatki owsiane – 200 g
  • Daktyle – 40 g
  • Migdały – 40 g
PRZYGOTOWANIE:
  1. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w temperaturze około 60℃.
  2. Gdy czekolada jest już roztopiona, dodajemy powolutku likier i mleczko kokosowe, cały czas mieszając.
  3. Orzechy i daktyle szatkujemy, a następnie dodajemy do czekolady razem z płatkami owsianymi. Wszystko dobrze mieszamy i przekładamy do mufinkowych babeczek.
  4. Następnie wkładamyć do zamrażalnika i czekamy przez około 15 minut.
PRZYGOTOWANIE THERMOMIX:
  1. Migdały wrzucamy do naczynia miksującego. Miksujemy 5 s/obr. 5, przesypujemy do miseczki i myjemy naczynie miksujące.
  2. Daktyle kroimy nożem.
  3. Do kielicha wrzucamy połamane kostki czekolady, a następnie miksujemy 12 s/obr. 10.
  4. Czekoladę podgrzewamy 5 min/60℃/obr. 1. Pod koniec dodajemy likier i mleczko kokosowe.
  5. Do naczynia miksującego dodajemy migdały, daktyle i płatki owsiane. Wszystko mieszamy kopystką.
  6. Masę przekładamy do foremek z muffinek i wsadzamy do zamrażalnika na około 15 minut.Czekoladowe babeczki można przechowywać w zamrażalniku i sięgać po nie, gdy tylko macie ochote.

Babeczki Czekoladowe tylko dla dorosłych

Babeczki Czekoladowe tylko dla dorosłych

Babeczki Czekoladowe tylko dla dorosłych

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close