
Zupy
Barszcz czerwony mojej Babci
Dobry czerwony barszcz to sekret niejednej kucharki. 🙂 Często przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Ten przepis na barszcz czerwony przekazywała od wielu lat moja Babcia 🙂 Takie przepisy są najlepsze! 🙂 I zawsze się do nich powraca. 🙂 Sekret tkwi w jego przygotowaniu. 🙂
SKŁADNIKI:
- Buraki – 1,5 kg
- Woda – 2 l
- Cytryna – 1 szt.
- Czosnek – pół główki (około 7 ząbków)
- Ziele angielskie – 7 ziarenek
- Liście laurowe – 3 sztuki
- Sól himalajska – szczypta
- Pieprz – szczypta
- Majeranek – szczypta
- Masło klarowane – 2 łyżki
- Ksylitol – opcjonalnie do smaku
- zakwas buraczany – 250 ml
PRZYGOTOWANIE:
- Buraki obieramy i kroimy w plasterki. Zalewamy je wodą i doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim.
- Następnie wyciskamy czosnek i sok z cytryny. Dodajemy do barszczu.
- Całość doprowadzamy do wrzenia, ale nie zagotowujemy. Odstawiamy na noc.
- Rano ponownie doprowadzamy do wrzenia i ponownie odstawiamy.
- Po kilku godzinach ponownie doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku majerankiem. Opcjonalnie, dla uzyskania słodkości można dodać ksylitolu.
- Na sam koniec doprawić zakwasem buraczanym, dla uzyskania głębi smaku.
Po więcej Świątecznych Przepisów zapraszamy do pobrania darmowego Ebook’ a
Życzymy zdrowych, pysznych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia