Zupy

Barszcz czerwony mojej Babci

Dobry czerwony barszcz to sekret niejednej kucharki. 🙂 Często przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Ten przepis na barszcz czerwony przekazywała od wielu lat moja Babcia 🙂 Takie przepisy są najlepsze! 🙂 I zawsze się do nich powraca. 🙂 Sekret tkwi w jego przygotowaniu. 🙂

SKŁADNIKI:
  • Buraki – 1,5 kg
  • Woda – 2 l
  • Cytryna – 1 szt.
  • Czosnek – pół główki (około 7 ząbków)
  • Ziele angielskie – 7 ziarenek
  • Liście laurowe – 3 sztuki
  • Sól himalajska – szczypta
  • Pieprz – szczypta
  • Majeranek – szczypta
  • Masło klarowane – 2 łyżki
  • Ksylitol – opcjonalnie do smaku
  • zakwas buraczany – 250 ml
PRZYGOTOWANIE:
  1. Buraki obieramy i kroimy w plasterki. Zalewamy je wodą i doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. Następnie wyciskamy czosnek i sok z cytryny. Dodajemy do barszczu.
  3. Całość doprowadzamy do wrzenia, ale nie zagotowujemy. Odstawiamy na noc.
  4. Rano ponownie doprowadzamy do wrzenia i ponownie odstawiamy.
  5. Po kilku godzinach ponownie doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku majerankiem. Opcjonalnie, dla uzyskania słodkości można dodać ksylitolu.
  6. Na sam koniec doprawić zakwasem buraczanym, dla uzyskania głębi smaku.

Po więcej Świątecznych Przepisów zapraszamy do pobrania darmowego Ebook’ a

Życzymy zdrowych, pysznych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia 

Barszcz Czerwony

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close