Zdrowy dzieciak
Batatowe łódeczki z brązowym ryżem
Łódeczki w takim wydaniu to niezła frajda dla dzieciaków. Smakują pysznie i słodko, a do tego wyglądają bajecznie! 🙂 Bataty są bardzo zdrowe i zazwyczaj lubiane przez maluchy, a warto też dodać, że zmniejszają zachcianki na słodkie. Jak tu ich nie kochać? 🙂 Te łódeczki mogą być obiadem dla całej rodziny, nie tylko dla dzieciaków. 🙂
SKŁADNIKI (6-8 łódeczek):
- Bataty – 3 szt.
- Brązowy ryż – 100 g
- Cebulka – 1 mała szt.
- Marchewka – 1 szt.
- Pietruszka – 1/2 szt.
- Zielony groszek – 100-200 g
- Masło klarowane
- Zielona sałata
- Sól
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180℃ używając funkcji termoobieg.
- Bataty myjemy i przekrawamy wzdłuż na połówki. Układamy je na blasze na papierze do pieczenia. Jeżeli połówki nie leżą stabilnie, można je od spodu lekko przyciąć nożem tak, aby leżały prosto.
- Wkładamy bataty do piekarnika na 30-40 min. W międzyczasie sprawdzamy, czy bataty zmiękły na tyle, by wydrążyć z nich środki.
- Ryż i groszek zielony gotujemy do miękkości. Można również użyć groszku ze słoika lub ewentualnie puszki.
- Przygotowujemy farsz. Cebulkę drobno szatkujemy i podsmażamy na maśle klarowanym.
- Marchewkę i pietruszkę ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do cebulki i dusimy przez około 10 minut mieszając w międzyczasie. Można dodać więcej masła klarowanego.
- Ściągamy z ognia. Dodajemy ugotowany ryż, groszek, doprawiamy solą i mieszamy.
- Dodajemy jajko i mieszamy.
- Bataty wyjmujemy z piekarnika i łyżką wydrążamy lekko środek.*
- Następnie faszerujemy je ryżem i wkładamy jeszcze na 10 minut do piekarnika.
- Po wyjęciu ozdabiamy żaglami z zielonej sałaty. Jako maszt używamy dużej wykałaczki. 🙂
Smacznego! 🙂
*Pozostałą część batatów można wykorzystać w kolejny dzień jako puree do obiadu.