Obiady
Batatowo-warzywna uczta smaków
To nasze ukochane, szybkie w przygotowaniu danie. Wystarczy wszystko pokroić i robi się samo w piekarniku. 🙂 Bataty to jeden z ulubionych składników w naszej kuchi. Są pyszne same w sobie, zdrowe, a dodatkowo, tak jak marchewki, pomagają w zwalczaniu zachcianek na słodkie. Danie to jest również świetną propozycją na lunch do pracy – nawet na zimno smakuje pysznie. 🙂
Moc przypraw to sekret pysznego smaku tego dania – im więcej, tym lepsze!
SKŁADNIKI (2 porcje):
- Bataty – 2 średnie szt.
- Marchewka – 2 szt.
- Pietruszka – 2 szt.
- Seler – kawałek
- Oliwki bez pestek – 1/2 filiżanki
- Suszone śliwki – 1 garść
- Miód – łyżka
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- Cynamon – 2 łyżeczki
- Kurkuma – 1 łyżeczka
- Słodka papryczka w proszku – 1 łyżeczka
- Kmin rzymski – 1 łyżeczka
- Sól
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180℃.
- Bataty, marchewki, pietruszkę i selera kroimy na plastry grubości około pół cm, tak aby wszystkie były podobnej wielkości, wtedy upieką się równo.
- Dodajemy oliwki i suszone śliwki.
- Wszystko posypujemy przyprawami, doprawiamy solą, polewamy oliwą i mieszamy, tak aby przyprawy obtoczyły większość warzyw.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 45 minut używając funkcji termoobieg. W międzyczasie mieszamy warzywa kilka razy, aby nie spiekły się za bardzo od góry.
- Kiedy warzywa będą miękkie i lekko przypieczone, wyjmujemy, polewamy miodem, mieszamy i jemy. 🙂
Smacznego!