Obiady

Batatowo-warzywna uczta smaków

To nasze ukochane, szybkie w przygotowaniu danie. Wystarczy wszystko pokroić i robi się samo w piekarniku. 🙂 Bataty to jeden z ulubionych składników w naszej kuchi. Są pyszne same w sobie, zdrowe, a dodatkowo, tak jak marchewki, pomagają w zwalczaniu zachcianek na słodkie. Danie to jest również świetną propozycją na lunch do pracy – nawet na zimno smakuje pysznie. 🙂

Moc przypraw to sekret pysznego smaku tego dania – im więcej, tym lepsze!

SKŁADNIKI (2 porcje):
  • Bataty – 2 średnie szt.
  • Marchewka – 2 szt.
  • Pietruszka – 2 szt.
  • Seler – kawałek
  • Oliwki bez pestek – 1/2 filiżanki
  • Suszone śliwki – 1 garść
  • Miód – łyżka
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Cynamon – 2 łyżeczki
  • Kurkuma – 1 łyżeczka
  • Słodka papryczka w proszku – 1 łyżeczka
  • Kmin rzymski – 1 łyżeczka
  • Sól
PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180℃.
  2. Bataty, marchewki, pietruszkę i selera kroimy na plastry grubości około pół cm, tak aby wszystkie były podobnej wielkości, wtedy upieką się równo.
  3. Dodajemy oliwki i suszone śliwki.
  4. Wszystko posypujemy przyprawami, doprawiamy solą, polewamy oliwą i mieszamy, tak aby przyprawy obtoczyły większość warzyw.
  5. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 45 minut używając funkcji termoobieg. W międzyczasie mieszamy warzywa kilka razy, aby nie spiekły się za bardzo od góry.
  6. Kiedy warzywa będą miękkie i lekko przypieczone, wyjmujemy, polewamy miodem, mieszamy i jemy. 🙂

Smacznego!

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close