Obiady
Bataty zapiekane z jarmużem i krewetkami – nasz ulubiony lunchbox
Kolejny przepis z batatami w roli głównej. Razem z krewetkami i jarmużem, powstaje proste i pyszne danie, idealne na lunch czy kolację. W sumie można powiedzieć, że jest to sałatka z piekarnika. Ostatnio dużo czytałyśmy na temat jarmużu i jest to król warzyw! Bomba składników odżywczych, dlatego warto go przemycać pod każdą postacią. A bataty, jak już wspominałyśmy, zwalczają zachcianki na słodkie. Więcej przepisów z batatami znajdziecie tu: Bataty w roli głównej. A kto ma problem ze słodyczami, zapraszamy na naszą grupę na Jak odstawić cukier – detoks cukrowy . W grupie raźniej! 🙂
SKŁADNIKI:
- Bataty – 400 g
- Jarmuż – 100 g
- Krewetki (obrane) – 100 g
- Kurkuma – szczypta
- Korzeń imbiru – kawałek (ok 2 cm)
- Sól – szczypta
- Pieprz – szczypta
- Chili – szczypta
- Oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
- Bataty obieramy i kroimy na frytki o grubości do 1 cm. Układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Skrapiamy olejem kokosowym. Olej można rozpuścić w kąpieli wodnej lub można posmarować odrobinę każdą frytkę.
- Bataty doprawiamy solą, pieprzem i chili.
- Pieczemy w piekarniku przez ok 15 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy krewetki. Myjemy je, przekładamy do miski, skrapiamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą, startym imbirem i szczyptą kurkumy. Można to również zrobić wcześniej i krewetki jeszcze bardziej przejdą smakiem przypraw.
- Krewetki wykładamy na bataty. Pieczemy kolejne 10 minut.
- Dodajemy poszarpane liście jarmużu. Pieczemy kolejne 5 minut.
- Wyjmujemy z piekarnika, solimy, pieprzymy do smaku. Można jeść na ciepło i na zimno.
Smacznego! 🙂