
Chleby i wypieki
Bezglutenowy chleb z suszonymi pomidorkami
Ten chlebek jest idealny nie tylko do śniadania, czy kolacji. To nasz ulubiony dodatek do sałatek i dań z jajek. Sam smakuje pysznie i jest niezwykle aromatyczny! Pychota! 🙂 Dzienna porcja białka, błonnika, węglowodanów i soli mineralnych zapewniona.
Chleb jest bardzo łatwy w wykonaniu, ale koniecznie trzeba uwzględnić 36 godzin na powstanie zakwasu z kaszy gryczanej. Wykonuje się go prawie tak samo jak nasz słynny Chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej – przepis na Thermomix. Do niego również można dodać suszone pomidory i wychodzi pyszny.
SKŁADNIKI :
- Kasza gryczana niepalona – 250 g
- Komosa ryżowa – 150 g
- Sól himalajska – 1,5 łyżeczki
- Miód – 1 łyżeczka
- Oliwa – 4 łyżki
- Siemię lniane – 50 g
- Pestki dyni – 50 g
- Suszona bazylia lub zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
- Suszone pomidorki – 100 g
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę i komosę ryżową myjemy dokładnie, przekładamy do większej miski i zalewamy wodą. Odstawiamy na 24 godziny. Pamiętaj, że kasza zwiększy swoją objętość w wodzie. W ten sposób powstaje nam tak cenny zakwas.
- Po 24 godzinach odlewamy wodę (nie płuczemy kaszy), dodajemy sól himalajską, miód, oliwę i miksujemy wszystko na wysokich obrotach. Ma powstać gładka masa.
- Do masy dodajemy siemię lniane, pestki dyni i pokrojone suszone pomidory. Wszystko razem mieszamy.
- Przelewamy do foremki (24 x 14cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godzin do ciepłego miejsca, aż chleb lekko wyrośnie.
- Pieczemy w temperaturze 180℃ przez około 1 h.
Smacznego!
Takie chleby wspaniale wpływają na naszą florę jelitową. Sprawdźcie dlaczego warto dbać o nasze jelita i wspierać je zdrowymi potrawami JELITA – klucz do zdrowia.