
Bezglutenowy chlebek bananowy na Thermomix
Uwielbiamy! 🙂 Takie przepisy są szybkie, pyszne, a co najlepsze zawsze zadowalają wszystkich członków rodziny.☺ Tych małych i dużych. Mają niestety jeden minus – bardzo szybko znikają i trzeba zrobić wszystko od nowa. 😉
Taki chlebek to idealne rozwiązanie na szybkie śniadanko lub popołudniową przekąskę. Chlebek z powodzeniem można przechowywać do kilku dni, choć wątpimy, że tak długo u Was zagości.☺
Domowe chlebki często wykorzystujemy w naszych DIETACH NA THERMOMIX. Za każdym razem proponujemy je w inny sposób, tak abyście nauczyli się wykorzystywać różne składniki w swojej diecie i aby dania były w pełni wartościowe! A co najlepsze, aby na długo z Wami zostały.
Możesz już dziś zacząć zdrowo się odżywiać z nami. Wypróbuj jedną z naszych diet i zobacz zmiany już po tygodniu. Nasze diety są idealne dla alergików, nie zawierają glutenu, nabiału i białego cukru. TAK – walczymy razem z uzależnieniem od cukru! 🙂 Dodatkowo poznacie pyszne fit desery, które nie tylko zastąpią Wam słodycze, ale również są przygotowane tak, aby były pełnowartościowym posiłkiem.
SKŁADNIKI:
- Płatki owsiane (bezglutenowe) – 120 g
- Siemię lniane – 10 g
- Jaja kurze – 2 szt. (100 g)
- Banan – 4 szt. (300 g)
- Masło klarowane lub olej kokosowy – 30 g
- Ksylitol – 40 g
- Cynamon (cejloński) – 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
- Proszek do pieczenia (bezglutenowy) – 1 łyżeczka
- Mleko roślinne (kokosowe, orzechowe) – 150 ml
- Sól himalajska – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C, a foremkę chlebową (24 cm x 11 cm) wykładamy papierem pergaminowym.
- Płatki owsiane i siemię lniane miksujemy w blenderze aż do uzyskania mąki.
- Następnie banana kroimy na plasterki.
- W dużej misce łączymy wszystkie składniki oprócz banana i dokładnie mieszamy – można również użyć blendera.
- Na koniec dodajemy banana pokrojonego w plasterki, a całość dokładnie mieszamy.
- Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem pergaminowym.
- Chlebek zapiekamy przez około 35-45 minut, a następnie sprawdzamy za pomocą testu suchego patyczka.
- Odstawiamy do ostygnięcia, aby chlebek można było pokroić – inaczej się rozpada.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C, a foremkę chlebową (24 cm x 11 cm) wykładamy papierem pergaminowym.
- Do naczynia miksującego dodajemy płatki owsiane i siemię lniane. Miksujemy 6 s/obr. 10.
- Dodajemy wszystkie pozostałe składniki – w tym banana pokrojonego na plasterki – i miksujemy 20 s/obr. 2.
- Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem pergaminowym.
- Chlebek zapiekamy przez około 35-45 minut, a następnie sprawdzamy za pomocą testu suchego patyczka.
- Odstawiamy do ostygnięcia, aby chlebek można było pokroić – inaczej się rozpada.