Śniadania
Bircher muesli
To ulubione śniadanko wśród Australijczyków. Zamówić je można prawie w każdej restauracji. 🙂 Jest pyszne, lekkie i proste w przygotowaniu, a poza tym każdy może użyć swoich ulubionych dodatków. Zdradzę Wam tajemnicę, że przepis ten otrzymałam od jednej z najlepszych szefowych kuchni z jaką miałam przyjemność pracować. Dlatego jest mi niezmiernie miło podzielić się nim z Wami.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- Płatki owsiane bezglutenowe – 1 szklanka
- Nasiona chia – 1/4 szklanki
- Sok jabłkowy – 1 szklanka
- Mleczko kokosowe – 1/4 szklanki
- Mix orzechów (migdały, nerkowce, orzechy laskowe, etc.)
- Suszone owoce (morele, śliwki, żurawina, jagody goji) – 1/2 szklanki
- Jabłka – 1-2 szt.
- Cynamon – 1 łyżka
- Miód – 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
- Płatki owsiane mieszamy razem z nasionami chia, poszatkowanymi orzechami, cynamonem i zalewamy sokiem jabłkowym oraz mleczkiem kokosowym.
W oryginalnym przepisie na bircher muesli używa się jogurtu greckiego zamiast mleczka kokosowego. - Całość odstawiamy do lodówki na około godzinę lub przygotowujemy dzień wcześniej i zostawiamy na noc.
- Przed podaniem dodajemy obrane i starte na tarce jabłko, doprawiamy miodem (jeśli jest taka potrzeba) i dodajemy nasze ulubione suszone owoce.