
DeseryZdrowy dzieciak
Budyń jaglany
Choć kasza jaglana jest znana od setek lat, cieszy nas, że coraz częściej powraca na nasze talerze. Niekwestionowana królowa zdrowia jest bardzo wdzięczna w wykorzystaniu. 🙂 Czy to na słodko, czy słono. 🙂Dziś w postaci budyniu jaglanego – w sam raz na poprawę humoru. 🙂
Właściwości zdrowotne kaszy jaglanej:
- Pomocna w usuwaniu toksyn z organizmu
- Obniża cholesterol
- Zapobiega nowotworom
- Zapobiega cukrzycy
- Obniża ciśnienie
- Pomocna przy chorobach serca
- Polecana przy astmie
- Zwiększa odporność
- Niweluje gazy i problemy żołądkowe
SKŁADNIKI:
- Kasza jaglana ugotowana – 100 g (około 40 g surowej)
- Banan – 2 szt.
- Mleko kokosowe – 300 ml
- Wanilia – 1 łyżeczka
- Miód lub ksylitol (opcjonalnie) – 1 łyżeczka
- Mrożone maliny do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę jaglaną przepłukujemy dokładnie kilka razy i przelewamy wrzątkiem, aby nie była gorzka.
- Kaszę gotujemy w proporcji 1:2 (kasza:woda) przez około 30 minut pod przykryciem. Cała woda podczas gotowania powinna wyparować, a kasza powinna być sypka.
- Ugotowaną kaszę blendujemy na krem z pozostałymi składnikami i doprawiamy do smaku miodem lub ksylitolem.
- Budyń posypujemy mrożonymi malinami. 🙂
PRZYGOTOWANIE THERMOMIX:
- Kaszę jaglaną przepłukujemy dokładnie kilka razy i przelewamy wrzątkiem, aby nie była gorzka.
- Do kielicha wlewamy 1000 ml wody.
- Zakładamy koszyczek, wsypujemy kaszę jaglaną, nakładamy przykrywkę i gotujemy 15 min/100℃/obr. 4.
- Wyciągamy koszyczek i wylewamy wodę.
- Do naczynia miksującego dodajemy kaszę jaglaną, mleko kokosowe, wanilię i banana. Miksujemy 20 s/obr. 10.
- Masę zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego i ponownie miksujemy 10 s/obr. 8. Powtarzamy czynność w razie potrzeby.
- Podgrzewamyć według uznania 2 min/90℃/obr. 2.
- Posypujemy mrożonymi malinami.