Jest taki różowiutki, że je się go oczami. Super kremowy, pełen witamin i minerałów. Wspaniały do Crudités, na chlebek czy z krakersem. Lubią go też dzieciaki za słodki, delikatny smak. A najlepsze jest to, że można go przyrządzić w 10 minut. 🙂 Wystarczy wszystko zblendować. Można przechowywać go w lodówce nawet przez kilka dni i podjadać kiedy macie ochotę.

SKŁADNIKI:
  • Buraki – 2 duże, ugotowane szt.
  • Ugotowana ciecierzyca* – 400 g
  • Sok z połowy cytryny
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Sezam – 1 łyżeczka
  • Sól – szczypta
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 3 łyżki
  • Sok z buraka – 1/2 szklanki

*Jeśli nie macie czasu gotować ciecierzycy, to można użyć ciecierzycy ze słoika – wystarczy ja tylko odcedzić.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Ciecierzycę najlepiej namaczamy przez noc, a następnie gotujemy.
  2. Gotujemy buraki (albo używamy takich już ugotowanych – można je kupić).
  3. Ziarno sezamu blendujemy na proszek.
  4. Dodajemy buraka, ciecierzycę, czosnek, sok z cytryny, oliwę i sól. Blendujemy.
  5. Stopniowo dodajemy soku z buraka – uważaj, żeby za bardzo nie rozrzedzić humusu.

Gotowe! 🙂

Sprawdźcie również przepis na tradycyjny Humus. 🙂