Sosy, dipy i pastyZdrowy dzieciak
Buraczany humus
Jest taki różowiutki, że je się go oczami. Super kremowy, pełen witamin i minerałów. Wspaniały do Crudités, na chlebek czy z krakersem. Lubią go też dzieciaki za słodki, delikatny smak. A najlepsze jest to, że można go przyrządzić w 10 minut. 🙂 Wystarczy wszystko zblendować. Można przechowywać go w lodówce nawet przez kilka dni i podjadać kiedy macie ochotę.
SKŁADNIKI:
- Buraki – 2 duże, ugotowane szt.
- Ugotowana ciecierzyca* – 400 g
- Sok z połowy cytryny
- Czosnek – 2 ząbki
- Sezam – 1 łyżeczka
- Sól – szczypta
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 3 łyżki
- Sok z buraka – 1/2 szklanki
*Jeśli nie macie czasu gotować ciecierzycy, to można użyć ciecierzycy ze słoika – wystarczy ja tylko odcedzić.
PRZYGOTOWANIE:
- Ciecierzycę najlepiej namaczamy przez noc, a następnie gotujemy.
- Gotujemy buraki (albo używamy takich już ugotowanych – można je kupić).
- Ziarno sezamu blendujemy na proszek.
- Dodajemy buraka, ciecierzycę, czosnek, sok z cytryny, oliwę i sól. Blendujemy.
- Stopniowo dodajemy soku z buraka – uważaj, żeby za bardzo nie rozrzedzić humusu.
Gotowe! 🙂
Sprawdźcie również przepis na tradycyjny Humus. 🙂