Śniadania
BURGER Z AWOKADO – Paleo Burger z diety białkowo-tłuszczowej
Jesteśmy zdecydowanie fankami burgerów bez bułek. 🙂 A burger z awokado to jeden z naszych ulubionych! Najlepszy na śniadanie, przekąskę jak również kolację. Mnóstwo białka i zdrowych tłuszczy + dodatek boczusiu do smaczku! 😉 Pychotka! Jest to zarazem posiłek białkowo-tłuszczowy, który doda energii i przyspieszy nasz metabolizm. Jeżeli jesteś fanem kolorowych FIT kanapeczek, spróbuj koniecznie nasz hit Wege sandwich z kalafiora. Podbił serca wielu osób i czeka również na Ciebie! 😉
Więcej na temat diety paleo znajdziecie tutaj Dieta białkowo tłuszczowa, czyli paleo.
„Burger w wersji FIT
SKŁADNIKI:
- Awokado – 1 szt.
- Pomidor – 1 plaster
- Czerwona cebulka – 1 plaster
- Szpinak lub sałata – kilka liści
- Boczek – 2 cienkie plastry
- 1 jajko – 1 szt.
- Musztarda francuska – 2 łyżeczki
- Sól – szczypta
- Pieprz – szczypta
- Chili – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
- Wkładamy do piekarnika plastry boczku ułożone na papierze pergaminowym. Można również podsmażyć boczek na patelni razem z jajkiem.
- Jajko rozbijamy na patelni tak, aby żółtko nie wypłynęło i przygotowujemy jajko sadzone.
- Awokado obieramy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę.
- Każdą połówkę awokado smarujemy w środku łyżeczką musztardy.
- Na jednej połówce układamy kolejno: liście szpinaku, boczek, jajko, plaster pomidora, czerwoną cebulkę. Doprawiamy solą, pieprzem i chili.
- Zamykamy drugą połówką awokado.
- Burger gotowy.
Smacznego! 🙂
Fanów awokado zapraszamy do przetestowania Avo-jajo na chlebku domowym.