Butter chicken z masłem orzechowym

Smaki Indii zawitały dziś do naszej kuchni. Butter Chicken, czyli kurczak na maśle, to jedna z najsłynniejszych indyjskich potraw. W oryginalnej wersji robi się ją na jogurcie naturalnym, a my stworzyłyśmy własną wersję – prostą, z mlekiem kokosowym i masłem orzechowym. 🙂

Kuchnia indyjska w wersji Food Harmony! 🙂

SKŁADNIKI:
  • Pierś z kurczaka – 1 szt. (ok. 300 g)
  • Cebula – 1 szt.
  • Pomidory – 2 szt.
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Świeży imbir – kawałek o dł. 2 cm
  • Papryczka chili – do smaku
  • Masło orzechowe – 2-3 łyżki
  • Mleko kokosowe – 300 ml
  • Garam masala – 1 łyżeczka
  • Cynamon – 1/2 łyżeczki
  • Kardamon – 1/2 łyżeczki
  • Orzeszki ziemne – 1 filiżanka
  • Masło (opcjonalnie) – 1 łyżka
  • Miód (opcjonalnie) – 1 łyżeczka
  • Świeża kolendra – 1 garść
  • Sól – szczypta
  • Pieprz – szczypta
  • Masło klarowane – odrobina
PRZYGOTOWANIE:
  1. Cebulkę szatkujemy, imbir ścieramy na tarce, papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki, a czosnek przeciskamy przez tarkę.
  2. Wszystko podsmażamy na maśle klarowanym przez kilka minut.
  3. Dodajemy pokrojone pomidory.
  4. Kurczaka myjemy, kroimy na kawałki i dodajemy do reszty składników. Dusimy przez kilka minut.
  5. Dodajemy mleko kokosowe, masło orzechowe, przyprawy, sól i pieprz.
    Wszystko dusimy przez około 10 minut.
  6. Na koniec dodajemy orzeszki ziemne, masło i miód. Mieszamy. Miód można pominąć, jeżeli wolicie bardziej wytrawne smaki. 🙂
  7. Podajemy posypane świeżą kolendrą i orzeszkami, z ryżem lub solo. 🙂
PRZYGOTOWANIE W THERMOMIX:
  1. Czosnek i imbir rozdrabniamy 3 s/obr. 7.
  2. Dodajemy cebulę i rozdrabniamy 3 s/obr. 5.
  3. Dodajemy chili i podsmażamy 4 min/95℃/obr. wsteczne 1.
  4. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, pomidory, mleko kokosowe, przyprawy i dusimy 10 min/ 95℃/obr. wsteczne 0,5.
  5. Dodajemy orzeszki ziemne, miód i masło. Mieszamy 1 min/obr. wsteczne 1.

SMACZNEGO! 🙂

Butter chicken z masłem orzechowym

Butter chicken z masłem orzechowym