Obiady
Butter chicken z masłem orzechowym
Smaki Indii zawitały dziś do naszej kuchni. Butter Chicken, czyli kurczak na maśle, to jedna z najsłynniejszych indyjskich potraw. W oryginalnej wersji robi się ją na jogurcie naturalnym, a my stworzyłyśmy własną wersję – prostą, z mlekiem kokosowym i masłem orzechowym. 🙂
Kuchnia indyjska w wersji Food Harmony! 🙂
SKŁADNIKI:
- Pierś z kurczaka – 1 szt. (ok. 300 g)
- Cebula – 1 szt.
- Pomidory – 2 szt.
- Czosnek – 2 ząbki
- Świeży imbir – kawałek o dł. 2 cm
- Papryczka chili – do smaku
- Masło orzechowe – 2-3 łyżki
- Mleko kokosowe – 300 ml
- Garam masala – 1 łyżeczka
- Cynamon – 1/2 łyżeczki
- Kardamon – 1/2 łyżeczki
- Orzeszki ziemne – 1 filiżanka
- Masło (opcjonalnie) – 1 łyżka
- Miód (opcjonalnie) – 1 łyżeczka
- Świeża kolendra – 1 garść
- Sól – szczypta
- Pieprz – szczypta
- Masło klarowane – odrobina
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulkę szatkujemy, imbir ścieramy na tarce, papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki, a czosnek przeciskamy przez tarkę.
- Wszystko podsmażamy na maśle klarowanym przez kilka minut.
- Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory.
- Kurczaka myjemy, kroimy na kawałki i dodajemy do reszty składników. Dusimy przez kilka minut.
- Dodajemy mleko kokosowe, masło orzechowe, przyprawy, sól i pieprz.
Wszystko dusimy przez około 10 minut. - Na koniec dodajemy orzeszki ziemne, masło i miód. Mieszamy. Miód można pominąć, jeżeli wolicie bardziej wytrawne smaki. 🙂
- Podajemy posypane świeżą kolendrą i orzeszkami, z ryżem lub solo. 🙂
PRZYGOTOWANIE W THERMOMIX:
- Czosnek i imbir rozdrabniamy 3 s/obr. 7.
- Dodajemy cebulę i rozdrabniamy 3 s/obr. 5.
- Dodajemy chili i masło klarowane, i podsmażamy 4 min/95℃/obr. wsteczne 1.
- Dodajemy pokrojone w kostkę kurczaka i pomidory, mleko kokosowe, przyprawy i dusimy 10 min/95℃/obr. wsteczne 0,5.
- Dodajemy orzeszki ziemne, miód i masło. Mieszamy 1 min/obr. wsteczne 1.
SMACZNEGO! 🙂