ŚniadaniaZdrowy dzieciak
Chia z mlekiem kokosowym i owocami
To śniadanie zawsze smakuje pysznie. Zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je jeść ze wszystkimi owocami, posypywać granolą, orzechami, rodzynkami czy kokosem. Lista kombinacji nie ma końca. 🙂
Rolę główną przejmują tu nasiona chia. Są to maleńkie ziarenka pochodzące z Ameryki Południowej, które świetnie zagęszczają potrawy. Posiadają nieocenione walory zdrowotne. Stanowią bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i 6. Do tego są skarbnicą witamin i minerałów. Zawierają wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk, witaminy z grupy B, witaminę E, a dodatkowo są niskokaloryczne! Połączenie chia z mlekiem kokosowym i różnymi owocami to idealny start dnia i dawka mnóstwa energii!
SKŁADNIKI (2 porcje):
- Mleko kokosowe – 400 ml
- Nasiona chia – 4 łyżki
- Miód – 1 łyżka
- Ulubione owoce
PRZYGOTOWANIE:
- To śniadanie najlepiej przygotować dzień wcześniej.
- W garnuszku podgrzewamy mleko kokosowe, dodajemy chia i miód.
- Mieszamy, aż wszystkie składniki się złączą.
- Przelewamy do miseczek.
- Wkładamy do lodówki na noc.
- Rano posypujemy owocami i gotowe. 🙂
- Możemy też zjeść od razu na ciepło, będzie równie pyszne.
Miłego dnia!