ŚniadaniaZdrowy dzieciak

Chia z mlekiem kokosowym i owocami

To śniadanie zawsze smakuje pysznie. Zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je jeść ze wszystkimi owocami, posypywać granolą, orzechami, rodzynkami czy kokosem. Lista kombinacji nie ma końca. 🙂

Rolę główną przejmują tu nasiona chia. Są to maleńkie ziarenka pochodzące z Ameryki Południowej, które świetnie zagęszczają potrawy. Posiadają nieocenione walory zdrowotne. Stanowią bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i 6. Do tego są skarbnicą witamin i minerałów. Zawierają wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk, witaminy z grupy B, witaminę E, a dodatkowo są niskokaloryczne! Połączenie chia z mlekiem kokosowym i różnymi owocami to idealny start dnia i dawka mnóstwa energii!

SKŁADNIKI (2 porcje):
  • Mleko kokosowe – 400 ml
  • Nasiona chia – 4 łyżki
  • Miód – 1 łyżka
  • Ulubione owoce
PRZYGOTOWANIE:
  1. To śniadanie najlepiej przygotować dzień wcześniej.
  2. W garnuszku podgrzewamy mleko kokosowe, dodajemy chia i miód.
  3. Mieszamy, aż wszystkie składniki się złączą.
  4. Przelewamy do miseczek.
  5. Wkładamy do lodówki na noc.
  6. Rano posypujemy owocami i gotowe. 🙂
  7. Możemy też zjeść od razu na ciepło, będzie równie pyszne.

Miłego dnia!

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close