Chleby i wypieki
Chleb z kalafiora
Istny obłęd! 🙂 Zaskoczy każdego! Szybki, łatwy, a do tego pychotka. 🙂 Idealne rozwiązanie dla fanów śniadań białkowo-tłuszczowych. Trzyma formę, nie rozpada się, jest aromatyczny, a do tego idealnie nadaję się do fit kanapek. Jego zrobienie jest łatwiejsze niż wyjście do piekarni. 🙂 Sam wypróbuj i podziel się z nami swoją opinią. My zrobiłyśmy z niego takiego wypasionego sandwicha. 🙂
Doskonałe źródło błonnika i białka, bogaty w witaminę C, zwiększający odporność, mający działanie przeciwzapalne – czy znasz chleb, który posiada te wszystkie właściwości odżywcze?
SKŁADNIKI:
- Kalafior – 1 szt. (około 350 g)
- Mąka z nerkowców (lub szklanka nerkowców do zmielenia na mąkę*) – 120 g
- Jajka – 3 szt.
- Sól himalajska – 1 łyżeczka
- Kurkuma – 1 łyżeczka
*Aby uzyskać mąkę z nerkowców, wystarczy zblendować orzechy nerkowca na najwyższych obrotach w blenderze lub w Thermomix.
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Rozdrabniamy kalafiora na tak zwany ryż, miksując go w blenderze na wolnych obrotach.
- W misce łączymy ryż z kalafiora, mąkę z nerkowców i jajka. Dodajemy sól i kurkumę, a następnie wszystko dokładnie mieszamy.
- Masę wykładamy na blachę jako cienką warstwę o grubści ok. 0,5 cm. Wszystko wyrównujemy i zapiekamy przez około 30 minut.
- Czekamy, aż chleb wystygnie, a następnie kroimy na równe kromeczki – inaczej chleb się rozpadnie.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Do Thermomixa wsypujemy nerkowce i miksujemy 5 s/obr. 10.
- Przesypujemy mąkę z nerkowców do miseczki.
- Kalafiora rozdrabniamy na różyczki i wkładamy do Thermomixa. Miksujemy 30 s/obr. 5.
- Mąkę z nerkowców wsypujemy do Thermomixa, wbijamy jajka, dodajemy sól i kurkumę. Miksujemy 10 s/obr. 5.
- Masę rozkładamy na blachę, wygładzamy i zapiekamy przez około 30 minut na temperaturze 180°C.