Chlebek borówkowy niczym jagodzianki
Chlebek borówkowy niczym domowe jagodzianki to jeden z takich przepisów, który wykonasz ponownie jak tylko zobaczysz okruszki. ☺ U nas nawet nie dotrwał do kolejnego dnia. To borówkowa bomba w postaci puszystego i miękkiego chlebka. Jego przygotowanie zajmuje niecałe 5 minut ☺, a reszta to już tylko pieczenie. Idealny na śniadanie, II śniadanie, deser i przekąskę. Generalnie można go jeść cały dzień ☺ i ciągle czuć niedosyt. Trafia do naszego zeszytu z ulubionymi przepisami. Ciekawe jesteśmy czy do Waszego też trafi. Czekamy na Wasze opinie.☺
Dlaczego warto jeść jagody i borówki?
Korzystajcie póki trwa sezon – zanim się skończą zapasy w polskich lasach!
SKŁADNIKI:
- Płatki owsiane bezglutenowe – 120 g
- Siemię lniane – 10 g
- Jaja kurze – 2 szt. (100 g)
- Banan – 1 szt. (160 g)
- Borówki leśne – 200 g
- Masło klarowane (Ghee) lub olej kokosowy – 30 g
- Ksylitol* – 40 g
- Cynamon – 1 łyżeczka
- Mleko roślinne (kokosowe, orzechowe) – 150 ml
- Sól himalajska – szczypta
- Proszek do pieczenia bezglutenowy – 1 łyżeczka
*Warto dodać więcej ksylitolu, szczególnie jeśli macie słodki ząb. 🙂 Nasze słodkie kubki smakowe są już bardzo wytrawne. 🙂
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C, foremkę chlebową (24 cm x 11 cm) wykładamy papierem pergaminowym.
- Płatki owsiane i siemię lnianę miksujemy w blenderze, aż do uzyskania mąki.
- Banana rozgniatamy widelcem.
- W dużej misce łączymy wszystkie składniki oprócz borówek i dokładnie mieszamy. Można również użyć blendera.
- Na koniec opłukujemy dobrze borówki i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy.
- Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem pergaminowym.
- Chlebek zapiekamy przez około 35-45 minut, a następnie sprawdzamy za pomocą testu suchego patyczka.
- Odstawiamy do ostygnięcia, aby chlebek można było pokroić. Inaczej się rozpada. ☺
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C, foremkę chlebową (24 cm x 11 cm) wykładamy papierem pergaminowym.
- Do naczynia miksującego dodajemy płatki owsiane i siemię lniane. Miksujemy 6 s/obr. 10.
- Dodajemy banana pokrojonego na plasterki oraz wszystkie pozostałe składniki oprócz borówek i miksujemy 10 s/obr. 2.
- Na koniec opłukujemy dobrze borówki i dodajemy je do naczynia miksującego. Całość delikatnie mieszamy kopystką.
- Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem pergaminowym.
- Chlebek zapiekamy przez około 35-45 minut, a następnie sprawdzamy za pomocą testu suchego patyczka.
- Odstawiamy do ostygnięcia, aby chlebek można było pokroić. Inaczej się rozpada. ☺