Chleby i wypieki

Chlebek jaglany na naturalnym zakwasie

Domowe chlebki na naturalnym zakwasie to nasza specjalność. Są najzdrowsze i najpyszniejsze. Wspaniale nadają się dla wszystkich osób z nietolerancjami pokarmowymi jak również z licznymi problemami zdrowotnymi czy np. celiakią. Choć mamy już w naszych przepisach chlebek gryczany na naturalnym zakwasie  wiemy, że wiele z Was nie przepada za smakiem kaszy gryczanej. Dla tych osób mamy wspaniałe rozwiązanie w postaci chlebka jaglanego z suszonymi pomidorami.
Wykonanie chlebka jest bardzo łatwe i szybkie, ale trzeba uwzględnić 36 godzin na powstanie zakwasu i wyrośnięcie chlebka. Chleb ten utrzymuje swoją świeżość przez kilka dni i można go z powiedzeniem zamrozić w postaci kromeczek, a później odgrzać w piekarniku w temp. 200°C lub w tosterze.

SKŁADNIKI:
  • Kasza jaglana – 2 szklanki (400 g)
  • Kasza gryczana – 1 szklanka (200 g)
  • Sól himalajska – 1 łyżeczka (5 g)
  • Miód – 1 łyżeczka (5 g)
  • Oliwa – 4 łyżki (40 ml)
  • Siemię lniane – 1/2 szklanki (50 g)
  • Ziarna słonecznika – 1/2 szklanki (50 g)
  • Pomidory suszone – (30 g)
PRZYGOTOWANIE:
  1. Obie kasze myjemy dokładnie i zalewamy wodą tak, aby woda przykryła kasze. Odstawiamy je na 24 godziny. W ten sposób powstaje nam tak cenny zakwas jaglany.
  2. Następnie odlewamy wodę, ale nie płuczemy. Kasze miksujemy na gładką masę z solą himalajską, miodem i oliwą.
  3. Zakwas możemy wykorzystać np. do smoothie. Jest on bardzo zdrowy i szkoda żeby się zmarnował.
  4. Do masy dodajemy siemię lniane, ziarna słonecznika i rozdrobnione suszone pomidory.
  5. Przelewamy do foremki i odstawiamy na 12 godzin do ciepłego miejsca lub np. do piekarnika. Dodatkowo posypujemy czarnuszką lub słonecznikiem.
  6. Pieczemy w temp. 180°C przez około jedną godzinę. Najlepiej jest włożyć chlebek do nierozgrzanego piekarnika – w czasie rozgrzewania piekarnika chlebek dodatkowo wyrośnie. W zależności od piekarnika możemy wtedy odrobinę wydłużyć czas pieczenia chleba.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Obie kasze płuczemy i zalewamy wodą. Odstawiamy na 24 godziny.
  2. Po 24h odlewamy wodę z kaszy – można użyć do tego koszyczka z Thermomix.
  3. Do naczynia miksującego wsypujemy suszone pomidory i rozdrabniamy 10 s/obr. 7.
  4. Rozdrobnione pomidory przesypujemy do miseczki.
  5. Kaszę wsypujemy do naczynia miksującego. Dodajemy sól, miód i oliwę. Miksujemy 1 min/obr. 10 od czasu do czasu mieszając kopystką.
  6. Do masy dodajemy siemię lniane, ziarno słonecznika i suszone pomidory. Całość mieszamy 10 s/obr. wsteczne 2.
  7. Foremkę do chleba wykładamy papierem pergaminowym, przekładamy masę i pozostawiamy do wyrośnięcia na 12h w ciepłym miejscu lub np. w piekarniku.
  8. Chlebek wkładamy do piekarnika pieczemy w temp. 180°C  przez około 1 godzinę. Najlepiej jest włożyć chlebek do nierozgrzanego piekarnika – w czasie rozgrzewania piekarnika chlebek dodatkowo wyrośnie. W zależności od piekarnika możemy wtedy odrobinę wydłużyć czas pieczenia chleba.

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close