Chlebek migdałowy z kardamonem – bez glutenu
Będąc na diecie bezglutenowej lubimy eksperymentować z chlebami. Z nimi właśnie mają największy problem osoby, które nie mogą zjeść chleba, czy bułeczek z piekarni. 🙂 Tym razem spróbowałyśmy mix z migdałów i wyszedł po prostu pyszny! Miękki, delikatny i z nutką kardamonu.
Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata, ale czego się nie robi dla pysznego smaku i aromatu. 😉 Ostatnio wyczytałyśmy, że najlepiej kupować kardamon malabarski, bo jest najwyższej jakości. Tańsze, ale zdecydowanie gorsze, są nepalski i jawajski. Taka ciekawostka. 😉
Kardamon stosowany jest przy problemach trawiennych, w celu odświeżenia oddechu, ale także przyspiesza metabolizm i jest świetnym afrodyzjakiem!
Jak widzicie, lubimy eksperymentować z chlebkami. 🙂 Kto też lubi polecamy spróbować nasz Chleb z kalafiora.
Kardamon przyspiesza metabolizm
SKŁADNIKI:
- Migdały – 300 g
- Jajka – 2 szt.
- Mleko roślinne (owsiane, migdałowe, ryżowe) – 200 ml
- Kardamon – 2 łyżeczki
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- Sól – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
- Migdały przekładamy do blendera i mielimy na mąkę.
- Zmielone migdały przekładamy do miski, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy, aż wszystko dokładnie się złączy w gęste ciasto.
- Foremkę do chleba (24 cm x 11 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
- Przelewamy masę. Pieczemy przez 30-35 minut. Gotowe!
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
- Do naczynia miksującego przekładamy migdały. Mielimy 10 s/obr. 10.
- Dodajemy resztę składników. Mieszamy 30 s/obr. 5.
- Foremkę do chleba (24 cm x 11 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
- Przelewamy masę. Pieczemy przez 30-35 minut.
Życzymy zdrowych, pysznych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia! 🙂