Chleby i wypiekiŚniadania

Chlebek migdałowy z kardamonem – bez glutenu

Będąc na diecie bezglutenowej lubimy eksperymentować z chlebami. Z nimi właśnie mają największy problem osoby, które nie mogą zjeść chleba, czy bułeczek z piekarni. 🙂 Tym razem spróbowałyśmy mix z migdałów i wyszedł po prostu pyszny! Miękki, delikatny i z nutką kardamonu.

Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata, ale czego się nie robi dla pysznego smaku i aromatu. 😉 Ostatnio wyczytałyśmy, że najlepiej kupować kardamon malabarski, bo jest najwyższej jakości. Tańsze, ale zdecydowanie gorsze, są nepalski i jawajski. Taka ciekawostka. 😉

Kardamon stosowany jest przy problemach trawiennych, w celu odświeżenia oddechu, ale także przyspiesza metabolizm i jest świetnym afrodyzjakiem!

Jak widzicie, lubimy eksperymentować z chlebkami. 🙂 Kto też lubi polecamy spróbować nasz Chleb z kalafiora.

Kardamon przyspiesza metabolizm

SKŁADNIKI:
  • Migdały – 300 g
  • Jajka – 2 szt.
  • Mleko roślinne (owsiane, migdałowe, ryżowe) – 200 ml
  • Kardamon – 2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • Sól – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
  2. Migdały przekładamy do blendera i mielimy na mąkę.
  3. Zmielone migdały przekładamy do miski, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy, aż wszystko dokładnie się złączy w gęste ciasto.
  4. Foremkę do chleba (24 cm x 11 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Przelewamy masę. Pieczemy przez 30-35 minut. Gotowe!
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
  2. Do naczynia miksującego przekładamy migdały. Mielimy 10 s/obr. 10.
  3. Dodajemy resztę składników. Mieszamy 30 s/obr. 5.
  4. Foremkę do chleba (24 cm x 11 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Przelewamy masę. Pieczemy przez 30-35 minut.

Życzymy zdrowych, pysznych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia! 🙂

Chlebek migdałowy z kardamonem

Chlebek migdałowy z kardamonem

Chlebek migdałowy z kardamonem

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close