
Chrupiące muffiny bez pieczenia
Dzieciaki kochają chrupki, zwłaszcza te do mleka. Jak wiadomo są one niezdrowe i już dawno są na pierwszym miejscu wśród produktów najbardziej szkodliwych dla naszego zdrowia. Nie wiadomo dlaczego ich sprzedaż jest nadal bardzo duża. Patrząc naokoło, jest to jeden z głównych składników śniadań dzieci!!! Wychodząc naprzeciw temu problemowi, mamy dla Was zdrowszą alternatywę – muffinki z chrupek gryczanych, które można zjeść w formie muffinka lub połamać i dodać do mleka. 🙂
W sklepach jest obecnie bardzo duży wybór chrupek – ekspandowanych ziaren – na przykład gryki, orkiszu, prosa, amarantusa itp., z których sami możecie przygotować domowe chrupki, czy muffinki o smakach jakie najbardziej lubią Wasze dzieciaki. 🙂 Ten przepis można spokojnie zrobić razem z nimi, bo jest prosty. Dzieciakom pokleją się paluchy, a przecież im brudniejsze będą, tym bardziej szczęśliwe. 😉
Jeżeli nie wiesz gdzie kupić takie chrupki, zerknij do EKOCHATKI – naszego ulubionego sklepu ekologicznego w Krakowie, który dostarcza również zakupy na terenie całej Polski. 🙂
Chrupki do mleka w nowej odsłonie!
SKŁADNIKI (6 sztuk):
- Gryka ekspandowa (lub orkisz jeżeli dziecko może jeść gluten) – 2 szklanki
- Masło orzechowe – 2 łyżki
- Miód – 2-3 łyżki
- Olej kokosowy – 2 łyżki
- Zmielone siemię lniane (opcjonalnie) – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
- W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy olej kokosowy, masło orzechowe i miód. Mieszamy, aż wszystkie składniki się złączą.
- Dodajemy siemię lniane, mieszamy i ściągamy z ognia
- Dodajemy grykę ekspandowaną i wszystko razem dokładnie mieszamy.
- Na koniec przekładamy całość do foremek na muffinki mocno ugniatając każdą tak, aby chrupki się dobrze posklejały.
- Odstawiamy na 15 minut do lodówki, gdzie muffinki lekko stwardnieją. Gotowe!
Takie muffinki świetnie nadają się również jako chrupki do mleka w zdrowej wersji. 🙂 Wystarczy jedną muffinkę pokruszyć i dodać do mleka. Twoje dziecko będzie zachwycone, a Ty nie będziesz się martwić, że je niezdrowe chrupki sklepowe, nafaszerowane cukrem, syropem glukozowo-fruktozowym, barwnikami i aromatami.
Możesz również sama przygotować w kilka minut domowe mleko roślinne. My uwielbiamy Waniliowe mleko migdałowe.