Zdrowy dzieciak

Chrupiące muffiny bez pieczenia

Dzieciaki kochają chrupki, zwłaszcza te do mleka. Jak wiadomo są one niezdrowe i już dawno są na pierwszym miejscu wśród produktów najbardziej szkodliwych dla naszego zdrowia. Nie wiadomo dlaczego ich sprzedaż jest nadal bardzo duża. Patrząc naokoło, jest to jeden z głównych składników śniadań dzieci!!! Wychodząc naprzeciw temu problemowi, mamy dla Was zdrowszą alternatywę – muffinki z chrupek gryczanych, które można zjeść w formie muffinka lub połamać i dodać do mleka. 🙂
W sklepach jest obecnie bardzo duży wybór chrupek – ekspandowanych ziaren – na przykład gryki, orkiszu, prosa, amarantusa itp., z których sami możecie przygotować domowe chrupki, czy muffinki o smakach jakie najbardziej lubią Wasze dzieciaki. 🙂 Ten przepis można spokojnie zrobić razem z nimi, bo jest prosty. Dzieciakom pokleją się paluchy, a przecież im brudniejsze będą, tym bardziej szczęśliwe. 😉

Jeżeli nie wiesz gdzie kupić takie chrupki, zerknij do EKOCHATKI – naszego ulubionego sklepu ekologicznego w Krakowie, który dostarcza również zakupy na terenie całej Polski. 🙂

Chrupki do mleka w nowej odsłonie!

SKŁADNIKI (6 sztuk):
  • Gryka ekspandowa (lub orkisz jeżeli dziecko może jeść gluten) – 2 szklanki
  • Masło orzechowe – 2 łyżki
  • Miód – 2-3 łyżki
  • Olej kokosowy – 2 łyżki
  • Zmielone siemię lniane (opcjonalnie) – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
  1. W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy olej kokosowy, masło orzechowe i miód. Mieszamy, aż wszystkie składniki się złączą.
  2. Dodajemy siemię lniane, mieszamy i ściągamy z ognia
  3. Dodajemy grykę ekspandowaną i wszystko razem dokładnie mieszamy.
  4. Na koniec przekładamy całość do foremek na muffinki mocno ugniatając każdą tak, aby chrupki się dobrze posklejały.
  5. Odstawiamy na 15 minut do lodówki, gdzie muffinki lekko stwardnieją. Gotowe!

Takie muffinki świetnie nadają się również jako chrupki do mleka w zdrowej wersji. 🙂 Wystarczy jedną muffinkę pokruszyć i dodać do mleka. Twoje dziecko będzie zachwycone, a Ty nie będziesz się martwić, że je niezdrowe chrupki sklepowe, nafaszerowane cukrem, syropem glukozowo-fruktozowym, barwnikami i aromatami.

Możesz również sama przygotować w kilka minut domowe mleko roślinne. My uwielbiamy Waniliowe mleko migdałowe.

Chrupiące muffiny bez pieczenia

Chrupiące muffiny bez pieczenia

Chrupiące muffiny bez pieczenia

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close