Ciasteczka migdałowo-orzechowe
Masło orzechowe to składnik, którego nie może zabraknąć w naszej kuchni! Jego dodatek sprawia, że dania stają się pyszniejsze. 🙂 Idealnie sprawdza się w ciasteczkach, jak również w innych deserach (Chrupiące muffiny bez pieczenia), a także w smoothie, a nawet w wersji wytrawnej do obiadu (Butter chicken z masłem orzechowym). Wybierając masło orzechowe w sklepie, zwróć uwagę na jego skład. Powinno zawierać 100 % orzeszków arachidowych lub innych orzechów, jeżeli wolisz. Najlepiej jeżeli nie zawiera soli i cukru. Masłą w swoim składzie bardzo często zawierają dużo innych „substancji”: cukrów, utwardzonych tłuszczów, które są szkodliwe dla naszego zdrowia, dlatego też wybierajmy te najlepsze. 🙂 Można również przygotować masło orzechowe samemu. Wystarczy tylko zmiksować orzeszki na gładka masę. 😉
SKŁADNIKI:
- Mąka migdałowa* – 80 g
- Masło orzechowe – 2 łyżki
- Miód – 1 łyżka
- Daktyle poszatkowane – 5 szt.
- Olej kokosowy – 1 łyżeczka
- Proszek do pieczenia (bezglutenowy) – 1 płaska łyżeczka
- Sól – szczypta
*Mąkę migdałową można zrobić miksując migdały na wysokich obrotach. Thermomix 10 s/obr. 10.
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180℃.
- Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy, aż się złączą i powstanie zwarta masa. Można również zmieszać wszystko w Thermomixie 20-30 s/obr. wsteczne 4.
- Na blachę piekarnika wykładamy papier do pieczenia.
- Z ciasta formujemy kulki, kładziemy je na papier i spłaszczamy na okrągłe ciasteczka o średnicy około 3-4cm.
- Pieczemy przez 8-10 minut.
Smacznego! 🙂
Sprawdź również przepis na pyszne Śniadaniowe ciasteczka owsiano-cynamonowe.