Pyszne, puszyste i ekspresowe w przygotowaniu ciasto dla dużych i małych łasuchów 🙂 bez glutenu, bez nabiału, idealne na deser i jako przekąska do pracy. Zakochane:)

SKŁADNIKI:
  • 4 banany
  • 3 jajka
  • 100 g mąki kokosowej
  • łyżka nasion chia namoczonych w połowie szklanki wody
  • 2 łyżki karobu
  • 3 łyżki oleju kokosowego (60 g)
  • 3 łyżki miodu
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C .

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Banany mogą być bardziej lub mniej dojrzałe, dlatego jeżlei ciasto wyjdzie zbyt geste, dodajcie trochę dowolnego mleka roślinnego. Ciasto ma być gęste, ale musi być możliwość przelania go do foremki. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem śniadaniowym.
Pieczemy ok. 25-30 min. z termoobiegiem.

To ciasto to idealny przepis na Thermomix. Wystarczy włożyć wszystkie składniki do naczynia miksującego i wyrobić: 1 min/ obr.6

Jest to jeden z przepisów na nasze bezglutenowe  DIETY NA THERMOMIX 🙂 Sklep