Pyszne, puszyste i ekspresowe w przygotowaniu ciasto dla dużych i małych łasuchów. 🙂 Bez glutenu, bez nabiału, idealne na deser i jako przekąska do pracy.  My już zakochane w nim! 🙂

SKŁADNIKI:
  • Banany – 4 szt.
  • Jajka – 3 szt.
  • Mąka kokosowa – 100 g
  • Nasiona chia namoczone w połowie szklanki wody – 1 łyżka
  • Karob – 2 łyżki
  • Olej kokosowy – 3 łyżki (60 g)
  • Miód – 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia (bezglutenowy) – 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona – 1 płaska łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
  2. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Banany mogą być bardziej lub mniej dojrzałe, dlatego jeżeli ciasto wyjdzie zbyt geste, dodajcie trochę dowolnego mleka roślinnego. Ciasto ma być gęste, ale musi być możliwość przelania go do foremki.
  3. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem śniadaniowym.
  4. Pieczemy przez ok. 25-30 minut używając funkcji termoobieg.

To ciasto to idealny przepis na Thermomix. Wystarczy włożyć wszystkie składniki do naczynia miksującego i wyrobić 1 min/obr. 6.

Jest to jeden z przepisów z naszych bezglutenowych DIET NA THERMOMIX. 🙂