Ciasto marchewkowe

Chyba najwięcej czasu w tym przepisie zajmuje starcie marchewki, bo reszta jest naprawdę błyskawiczna i zajmuje tyle czasu co rozgrzanie piekarnika. 🙂 Wspaniałe połączenie odżywczych składników, a do tego zdrowa kasza gryczana, która w tym przepisie jest niewyczuwalna. Idealny pomysł na zdrowy deser dla wszystkich członków rodziny, bo przecież kto nie lubi marchewki. 🙂

We love carrot cake!

SKŁADNIKI:
  • Marchewka starta na grubych oczkach – 250 g
  • Mąka gryczana – 100 g
  • Ksylitol – 70 g
  • Olej kokosowy – 60 g
  • Orzechy włoskie – 30 g
  • Wiórki kokosowe – 30 g
  • Jajka – 3 szt.
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Sól – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C.
  2. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem pergaminowym.
  3. Do blendera wrzucamy jajka, ksylitol i olej kokosowy. Wszystko mieszamy na wolnych obrotach.
  4. Następnie dodajemy mąkę gryczaną, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól i znowu wszystko blendujemy na wolnych obrotach.
  5. Na koniec dosypujemy pokruszonych orzechów włoskich, wiórki kokosowe, startą marchewkę i wszystko razem mieszamy.
  6. Przelewamy do tortownicy i pieczemy przez około 30 minut do tzw. testu „suchego patyczka”.

Gotowe ciasto ostudzamy i polewamy śmietanką kokosową.

A już w kwietniu i maju zapraszamy na nasz kolejny FIT WEEKEND !!! Będzie pysznie, będzie zdrowo i będzie duża dawka ruchu, energii i motywacji! 🙂

Fit Weekend – Wyzwanie do lata

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe