DeseryZdrowy dzieciak
Ciasto marchewkowe
Chyba najwięcej czasu w tym przepisie zajmuje starcie marchewki, bo reszta jest naprawdę błyskawiczna i zajmuje tyle czasu co rozgrzanie piekarnika. 🙂 Wspaniałe połączenie odżywczych składników, a do tego zdrowa kasza gryczana, która w tym przepisie jest niewyczuwalna. Idealny pomysł na zdrowy deser dla wszystkich członków rodziny, bo przecież kto nie lubi marchewki. 🙂
We love carrot cake!
SKŁADNIKI:
- Marchewka starta na grubych oczkach – 250 g
- Mąka gryczana – 100 g
- Ksylitol – 70 g
- Olej kokosowy – 60 g
- Orzechy włoskie – 30 g
- Wiórki kokosowe – 30 g
- Jajka – 3 szt.
- Cynamon – 1 łyżeczka
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Sól – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C.
- Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem pergaminowym.
- Do blendera wrzucamy jajka, ksylitol i olej kokosowy. Wszystko mieszamy na wolnych obrotach.
- Następnie dodajemy mąkę gryczaną, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól i znowu wszystko blendujemy na wolnych obrotach.
- Na koniec dosypujemy pokruszonych orzechów włoskich, wiórki kokosowe, startą marchewkę i wszystko razem mieszamy.
- Przelewamy do tortownicy i pieczemy przez około 30 minut do tzw. testu „suchego patyczka”.
Gotowe ciasto ostudzamy i polewamy śmietanką kokosową.