Cynamonowa bezglutenowa babka piaskowa (na Thermomix)
Cynamonowa babka piaskowa zupełnie nas zaskoczyła nie tylko swoim smakiem i puszystością, ale również łatwością jej wykonania. Nawet jeśli nie masz dużych umiejętności cukierniczych, ta babka na pewno zawsze wyjdzie. Kto by pomyślał, że można zrobić takie pyszności z migdałów. Babka piaskowa idealnie nadaję się do koszyczka, jest miękka w środku, a co najfajniejsze, podczas jej pieczenia zapach cynamonu unosi się w całym domu, więc nie zdziwcie się jak sąsiedzi też go poczują i wpadną z niespodziewaną wizytą. Więcej wielkanocnych przepisów znajdziecie tutaj: Wielkanocny stół z Food Harmony.
SKŁADNIKI:
- Migdały – 400 g
- Jajka – 3 szt.
- Mleko roślinne (hemp, migdałowe, kokosowe) – 200 ml
- Cynamon – 4 łyżeczki
- Ksylitol – 3 łyżki
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- Sól – szczypta
- Rodzynki – 20 g
- Masło klarowane lub olej kokosowy do posmarowania foremki
- Dowolna mąka do oprószenia foremki*
POSYPKA:
- Ksylitol – 1 łyżeczka
- Wanilia (opcjonalnie) – 1 łyżeczka
*Mała foremka do babki piaskowej o średnicy 17 cm, głębokości 10 cm. Można ją kupić w sklepie Auchan za 17 zł.
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
- Migdały przekładamy do blendera i mielimy na mąkę.
- Przekładamy migdały do miski, dodajemy resztę składników oprócz rodzynek, i dokładnie mieszamy, aż wszystko dokładnie się złączy w gęste ciasto.
- Dodajemy rodzynki i ponownie energicznie mieszamy.
- Foremkę do babki smarujemy olejem kokosowym lub masłem ghee i oprószamy mąką. My użyłyśmy mąki z amarantusa, lecz prawie każda się tutaj nada (gryczana, jaglana, kokosowa, owsiana).
- Przelewamy masę do formeki. Pieczemy przez 30-40 minut do testu patyczka. Gotowe!
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
- Do naczynia miksującego przekładamy migdały. Mielimy 10 s/obr. 10.
- Dodajemy resztę składników oprócz rodzynek. Mieszamy 30 s/obr. 5.
- Dodajemy rodzynki i mieszamy kopystką.
- Foremkę do babki smarujemy olejem kokosowym lub masłem Ghee i oprószamy mąką.
- Przelewamy masę do foremki. Pieczemy przez 30-40 minut do testu patyczka.
Życzymy dużo zdrowia i smacznego 🙂 Harmonki