Desery

Cynamonowa bezglutenowa babka piaskowa (na Thermomix)

Cynamonowa babka piaskowa zupełnie nas zaskoczyła nie tylko swoim smakiem i puszystością, ale również łatwością jej wykonania. Nawet jeśli nie masz dużych umiejętności cukierniczych, ta babka na pewno zawsze wyjdzie. Kto by pomyślał, że można zrobić takie pyszności z migdałów. Babka piaskowa idealnie nadaję się do koszyczka, jest miękka w środku, a co najfajniejsze, podczas jej pieczenia zapach cynamonu unosi się w całym domu, więc nie zdziwcie się jak sąsiedzi też go poczują i wpadną z niespodziewaną wizytą. Więcej wielkanocnych przepisów znajdziecie tutaj: Wielkanocny stół z Food Harmony.

SKŁADNIKI:
  • Migdały – 400 g
  • Jajka – 3 szt.
  • Mleko roślinne (hemp, migdałowe, kokosowe) – 200 ml
  • Cynamon – 4 łyżeczki
  • Ksylitol – 3 łyżki
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • Sól – szczypta
  • Rodzynki – 20 g
  • Masło klarowane lub olej kokosowy do posmarowania foremki
  • Dowolna mąka do oprószenia foremki*
POSYPKA:
  • Ksylitol – 1 łyżeczka
  • Wanilia (opcjonalnie) – 1 łyżeczka

*Mała foremka do babki piaskowej o średnicy 17 cm, głębokości 10 cm. Można ją kupić w sklepie Auchan za 17 zł.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
  2. Migdały przekładamy do blendera i mielimy na mąkę.
  3. Przekładamy migdały do miski, dodajemy resztę składników oprócz rodzynek, i dokładnie mieszamy, aż wszystko dokładnie się złączy w gęste ciasto.
  4. Dodajemy rodzynki i ponownie energicznie mieszamy.
  5. Foremkę do babki smarujemy olejem kokosowym lub masłem ghee i oprószamy mąką. My użyłyśmy mąki z amarantusa, lecz prawie każda się tutaj nada (gryczana, jaglana, kokosowa, owsiana).
  6. Przelewamy masę do formeki. Pieczemy przez 30-40 minut do testu patyczka. Gotowe!
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
  2. Do naczynia miksującego przekładamy migdały. Mielimy 10 s/obr. 10.
  3. Dodajemy resztę składników oprócz rodzynek. Mieszamy 30 s/obr. 5.
  4. Dodajemy rodzynki i mieszamy kopystką.
  5. Foremkę do babki smarujemy olejem kokosowym lub masłem Ghee i oprószamy mąką.
  6. Przelewamy masę do foremki. Pieczemy przez 30-40 minut do testu patyczka.

Życzymy dużo zdrowia i smacznego 🙂 Harmonki

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close