Desery

Cynamonowe placuszki z kaszy gryczanej

uper szybkie placuszki do przygotowania w mig! 🙂 Wystarczy tylko namoczyć kaszę gryczana na noc, a na następny dzień wszystko zmiksować i udekorować ulubionymi dodatkami. 🙂 U nas z raw czekoladą z awokado i owocami. Placuszki można również posmarować masłem orzechowym, ulubionym dżemem albo polać syropem klonowym. Pyszne, zdrowe i ekspresowe! 🙂

SKŁADNIKI:

Placuszki:

  • Niepalona kasza gryczana (namoczona przez noc) – 1 szklanka
  • Sól – płaska łyżeczka
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Miód – 1 łyżeczka

Czekolada:

  • Banan – 1 szt.
  • Awokado – 1/2 szt.
  • Karob – 1 łyżka
  • Kakao – 1 łyżeczka
  • Miód lub syrop z agawy – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
  1. Kaszę moczymy przez noc, następnie odcedzamy wodę i miksujemy kaszę z resztą składników na gładką masę. Konsystencja powinna być mniej więcej taka jak na naleśniki.
  2. Na rozgrzanej patelni smażymy placuszki bez tłuszczu. Wielkość placuszków zależy od Ciebie. 🙂 My lubimy takie o średnicy około 8-10 cm.
  3. Czekoladę przygotowujemy miksując na gładki krem wszystkie składniki.
  4. Każdy placuszek smarujemy czekoladą i dekorujemy owocami, orzechami, żurawiną itd.
    Tu kombinacji jest wiele. Trochę fantazji się przyda! 🙂

Smacznego!

Cynamonowe placuszki z kaszy gryczanej

Cynamonowe placuszki z kaszy gryczanej

 

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close