Desery
Cynamonowe placuszki z kaszy gryczanej
uper szybkie placuszki do przygotowania w mig! 🙂 Wystarczy tylko namoczyć kaszę gryczana na noc, a na następny dzień wszystko zmiksować i udekorować ulubionymi dodatkami. 🙂 U nas z raw czekoladą z awokado i owocami. Placuszki można również posmarować masłem orzechowym, ulubionym dżemem albo polać syropem klonowym. Pyszne, zdrowe i ekspresowe! 🙂
SKŁADNIKI:
Placuszki:
- Niepalona kasza gryczana (namoczona przez noc) – 1 szklanka
- Sól – płaska łyżeczka
- Cynamon – 1 łyżeczka
- Miód – 1 łyżeczka
Czekolada:
- Banan – 1 szt.
- Awokado – 1/2 szt.
- Karob – 1 łyżka
- Kakao – 1 łyżeczka
- Miód lub syrop z agawy – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę moczymy przez noc, następnie odcedzamy wodę i miksujemy kaszę z resztą składników na gładką masę. Konsystencja powinna być mniej więcej taka jak na naleśniki.
- Na rozgrzanej patelni smażymy placuszki bez tłuszczu. Wielkość placuszków zależy od Ciebie. 🙂 My lubimy takie o średnicy około 8-10 cm.
- Czekoladę przygotowujemy miksując na gładki krem wszystkie składniki.
- Każdy placuszek smarujemy czekoladą i dekorujemy owocami, orzechami, żurawiną itd.
Tu kombinacji jest wiele. Trochę fantazji się przyda! 🙂
Smacznego!