Śniadania
Czekoladowa granola z kaszą gryczaną
Zawsze dobrze jest mieć ją domu! Jest wspaniała na drugie śniadanie do pracy. Możesz mieszać swoje ulubione orzechy i suszone owoce. Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami i domowym mlekiem roślinnym lub jogurtem. Polecamy również Domowa granola bezglutenowa.
SKŁADNIKI:
- Mix orzechów (włoskie, migdały, makadamia, laskowe, nerkowce, Twoje ulubione) – 200 g
- Kasza gryczana niepalona – 100 g
- Płatki owsiane bezglutenowe – 100 g
- Nasiona chia – 30 g
- Kakao 70% – 1 łyżka
- Karob – 2 łyżki
- Miód – 4 łyżki
- Olej kokosowy – 4 łyżki
- Sól – szczypta
DODAĆ PO UPIECZENIU:
- Jagody goji – 2 garście
- Wiórki kokosowe – 2 garście
PRZYGOTOWANIE:
- Orzechy, kaszę gryczaną, płatki owsiane bezglutenowe i nasiona chia mieszamy razem. Następnie posypujemy kakaem i karobem.
- Dodajemy miód i olej kokosowy. Wszystko razem mieszamy, aby się ładnie posklejało.
- Korzystamy z blachy, którą przykrywamy papierem do pieczenia. Następnie rozkładamy równomierną warstwę naszej czekoladowej granoli.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C. Pieczemy przez 20-30 minut kilka razy mieszając. Jest to ważne, aby granola się nie spaliła, co jest bardzo łatwe przy orzechach i płatkach owsianych.
- Gdy granola jest już upieczona i troszkę przestygnie możemy dodać wiórki kokosowe i jagody goji.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Do naczynia miksującego wsypujemy orzechy i miksujemy 5 s/obr. 5.
- Dodajemy kaszę gryczaną, płatki owsiane, nasiona chia, kakao, karob, szczyptę soli, miód i olej kokosowy. Mieszamy 1 min/120°C/obr. wsteczne 2.
- Zgarniamy granolę ze ścianek Thermomixa i wszystko dobrze mieszamy kopystką.
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 160°C, a blachę do pieczenia przykrywamy papierem pergaminowym.
- Rozkładamy granolę na papierze i pieczemy przez około 20-30 minut, co jakiś czas mieszając.
- Gdy granola jest już upieczona i troszkę przestygnie, możemy dodać wiórki kokosowe i jagody goji.
Życzymy smacznego i dużo zdrowia ???? Harmonki