DeserySosy, dipy i pasty

Czekoladowy krem z cieciorki – smarowidło do wszystkiego :)

Wszelkie kremy czekoladowe np. nutella, to coś na czego widok ślinka cieknie każdemu. 🙂 Jest wiele sposobów na przygotowanie takich pysznych smarowideł w wersji zdrowej i domowej. My użyłyśmy w tym przepisie cieciorki – nadaje fajną kremową konsystencję. W połączeniu z daktylami i kakao powstaje z niej krem, który możecie użyć praktycznie do wszystkiego. Do kanapek, naleśników, placuszków, ciasteczek i muffinek. Możecie też przełożyć tym kremem ciasto czy tort. Dla osób, które nie mogą jeść nabiału jest to świetna alternatywa. Dodatkowo bardzo zdrowa i odżywcza.

Ciekawostka dla wegetarian – ciecierzyca choć jest świetnym źródłem białka, nie jest w stanie w 100% zastąpić białka pochodzenia zwierzęcego, ale w połączeniu z kaszami (tak jak wszystkie inne strączki) tworzy pełnowartościowe białko. Warto mieć to na uwadze komponując posiłki w ciągu dnia.

Ciecierzyca – inaczej cieciorka lub groch włoski

Minus ciecierzycy? Powoduje wzdęcia – a to za sprawą tzw. oligosacharydów gazotwórczych, które nie są trawione przez nasz organizm.

Co zrobić by zminimalizować ten nieprzyjemny problem? Moczyć ciecierzycę w wodzie z sodą oczyszczoną i później odlać wodę. Dodać przypraw takich jak oregano, majeranek, kminek.

SKŁADNIKI:
  • Ciecierzyca – 100 g (ok. 200 g ugotowanej)
  • Banan – 1 sztuka
  • Daktyle (najlepiej medjool) – 80 g
  • Olej kokosowy – 30 g (2 łyżki)
  • Kakao – 2 łyżki
  • Miód (opcjonalnie)
  • Sól himalajska – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
  1. Ciecierzycę namaczamy przez min. 12 h – najlepiej w wodzie z odrobiną sody oczyszczonej.
  2. Do garnka wlewamy świeżą wodę, przekładamy odcedzoną ciecierzycę, wsypujemy łyżeczkę soli i gotujemy przez około 30-40 min, aż cieciorka będzie miękka.
  3. Do blendera przekładamy ugotowaną ciecierzycę i resztę składników. Miksujemy kilkakrotnie na gładki krem. W międzyczasie dodajemy 50 ml wody i miksujemy dalej. Jeżeli krem jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę więcej wody. Zależy to od użytych daktyli.
  4. Krem wykorzystujemy do kanapek, naleśników, jako dodatek lub masę do ciast, muffinek itp.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Ciecierzycę namaczamy przez min. 12 h – najlepiej w wodzie z odrobiną sody oczyszczonej.
  2. Do naczynia miksującego wlewamy 1000 ml wody, wsypujemy łyżeczkę soli, zakładamy koszyczek, wsypujemy namoczoną i odcedzoną z wody ciecierzycę. Gotujemy 30 min/100°C/ obr. 4.
  3. Przy pomocy kopystki wyjmujemy koszyczek i wylewamy wodę.
  4. Zimną wodą schładzamy naczynie miksujące. Przekładamy do niego ugotowaną ciecierzycę i resztę składników. Miksujemy 15 s/obr. 6-10 stopniowo zwiększając.
  5. Masę zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dolewamy 50 ml wody. Miksujemy 10 s/obr. 6-10 stopniowo zwiększając. Czynność powtarzamy aż do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę więcej wody.
  7. Krem wykorzystujemy do kanapek, naleśników, jako dodatek lub masę do ciast, muffinek itp.

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close