Czekoladowy krem z cieciorki – smarowidło do wszystkiego :)
Wszelkie kremy czekoladowe np. nutella, to coś na czego widok ślinka cieknie każdemu. 🙂 Jest wiele sposobów na przygotowanie takich pysznych smarowideł w wersji zdrowej i domowej. My użyłyśmy w tym przepisie cieciorki – nadaje fajną kremową konsystencję. W połączeniu z daktylami i kakao powstaje z niej krem, który możecie użyć praktycznie do wszystkiego. Do kanapek, naleśników, placuszków, ciasteczek i muffinek. Możecie też przełożyć tym kremem ciasto czy tort. Dla osób, które nie mogą jeść nabiału jest to świetna alternatywa. Dodatkowo bardzo zdrowa i odżywcza.
Ciekawostka dla wegetarian – ciecierzyca choć jest świetnym źródłem białka, nie jest w stanie w 100% zastąpić białka pochodzenia zwierzęcego, ale w połączeniu z kaszami (tak jak wszystkie inne strączki) tworzy pełnowartościowe białko. Warto mieć to na uwadze komponując posiłki w ciągu dnia.
Ciecierzyca – inaczej cieciorka lub groch włoski
Minus ciecierzycy? Powoduje wzdęcia – a to za sprawą tzw. oligosacharydów gazotwórczych, które nie są trawione przez nasz organizm.
Co zrobić by zminimalizować ten nieprzyjemny problem? Moczyć ciecierzycę w wodzie z sodą oczyszczoną i później odlać wodę. Dodać przypraw takich jak oregano, majeranek, kminek.
SKŁADNIKI:
- Ciecierzyca – 100 g (ok. 200 g ugotowanej)
- Banan – 1 sztuka
- Daktyle (najlepiej medjool) – 80 g
- Olej kokosowy – 30 g (2 łyżki)
- Kakao – 2 łyżki
- Miód (opcjonalnie)
- Sól himalajska – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Ciecierzycę namaczamy przez min. 12 h – najlepiej w wodzie z odrobiną sody oczyszczonej.
- Do garnka wlewamy świeżą wodę, przekładamy odcedzoną ciecierzycę, wsypujemy łyżeczkę soli i gotujemy przez około 30-40 min, aż cieciorka będzie miękka.
- Do blendera przekładamy ugotowaną ciecierzycę i resztę składników. Miksujemy kilkakrotnie na gładki krem. W międzyczasie dodajemy 50 ml wody i miksujemy dalej. Jeżeli krem jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę więcej wody. Zależy to od użytych daktyli.
- Krem wykorzystujemy do kanapek, naleśników, jako dodatek lub masę do ciast, muffinek itp.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Ciecierzycę namaczamy przez min. 12 h – najlepiej w wodzie z odrobiną sody oczyszczonej.
- Do naczynia miksującego wlewamy 1000 ml wody, wsypujemy łyżeczkę soli, zakładamy koszyczek, wsypujemy namoczoną i odcedzoną z wody ciecierzycę. Gotujemy 30 min/100°C/ obr. 4.
- Przy pomocy kopystki wyjmujemy koszyczek i wylewamy wodę.
- Zimną wodą schładzamy naczynie miksujące. Przekładamy do niego ugotowaną ciecierzycę i resztę składników. Miksujemy 15 s/obr. 6-10 stopniowo zwiększając.
- Masę zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dolewamy 50 ml wody. Miksujemy 10 s/obr. 6-10 stopniowo zwiększając. Czynność powtarzamy aż do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę więcej wody.
- Krem wykorzystujemy do kanapek, naleśników, jako dodatek lub masę do ciast, muffinek itp.